gasztromegye

2021.04.20. 11:30

A málé a legmenőbb a cikói tejfölös csirkéhez

Össze kell gyűjteni az alapanyagokat a főzéshez – állapították meg a lovaskocsin a Gasztromegye cikói epizódjában. Ugyanis a háztájinál nincs jobb, és a völgységi település szinte mindent biztosított a főzőműsorhoz, még a fuvart is. A község értékeit, és persze a tejfölös csirke receptjét a Gasztromegye Facebook-oldalán láthatta a közönség.

Tóth Róbert

Fotó: Makovics Kornél

Vizin Balázs műsorvezető ugyan megpróbált becserkészni egy csirkét az udvarról, de az esélytelennek bizonyuló manővert feladva inkább egy konyhakész szárnyast vitt el a Balogh családtól. A cikói asszonyok énekszóval várták a stábot, és egy gyors üdvözlő pálinka után rögtön a konyhába igyekeztek a főznivalóval. A műsorvezető örömmel nyugtázta, hogy bizony a cikóiak kiváló vendéglátók.

A főzésbe két rutinos háziasszonnyal vágtak bele. A műsorvezető hamar szakavatottá vált abban, hogyan készül a tejfölös csirke, amihez kiválóan illik a sárga málé, mely mint kiderült, a székelyek kedvelt étele is egyben. S ahogy elhangzott: a „legmenőbb” – legyen itt szó trendiségről vagy ízharmóniáról, mindkét esetben igazuk van. A hagyma zsíron üvegesedett, majd hozzáadták a sót, a fűszerpaprikát, s végül a feldarabolt szárnyashúst is. Még egy kis paprika, paradicsom, no meg víz került a fazékba, amit aztán tűzre raktak, hogy addig is – amíg a tejfölös habarásnak el nem jön az ideje – szemügyre vehessék a települést.

Első útjuk a polgármesterhez vezetett, akit színpompás üvegek között találtak, mindenféle helyi termékkel foglalatoskodva. Cikón lekvárok, befőttek, szörpök és más finomságok is készülnek, de a település nem csak ezen a téren sikeres. Fejlesztési elképzelésekből szerencsére bőven akad, ahogy nyertes pályázatokból is, amelyek eddig szépen gyarapították a közösséget.

A falu életében rendkívül fontosak a hagyományok. A főként sváb és székely gyökerekkel bíró kollektíva egyesületet alakított, hogy éltesse értékeit, akár kórus, akár tánccsoport formációban. A székely énekektől kezdve a német tájházig sok minden szóba került, és egyértelműen kiviláglott: mindenki hozzátesz valami értékeset a közösségi élethez.

A kéthetente jelentkező műsor következő állomása Murga lesz.

Borítóképünkön: elkészült a cikói tejfölös csirke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában