verseny

2021.04.28. 20:00

A város gyönyörű fái szállnak versenybe

A „Bonyhád Fája” akció egyrészt az online térben, másrészt a szabadban valósul meg, a játékban részt vevők szavazatai döntik el, hogy melyik lesz a győztes növény.

Vizin Balázs

A hektikus áprilisi időjárás miatt ritka alkalmak egyike mostanság, amikor szikrázó napsütésben sétálhat az ember a Perczel-kertben. Érdemes ellátogatni a kis arborétumba, mert már gyönyörűen zöldell minden. És legalább ilyen fontos, hogy nyitott szemmel tegyük mindezt, mert különleges fákat is láthatunk – egyébként nemcsak itt, hanem a város más pontjain is.

Ezt az üzenetet tolmácsolja a bonyhádiak felé a Solymár Imre Városi Könyvtár új kezdeményezése, amit Chlebovics Miklós és Tóth István Zsolt természetjárók mentorálásával, segítségével valósít meg az intézmény.

– A „Bonyhád Fája” akció ötlete egy korábbi munkaértekezletünk során merült fel, a Föld napjához kapcsolódva hívtuk életre – mondta Schnell-Nagy Erika, akivel a Perczel-kertben beszélgettünk a témáról. A bibliotéka igazgatója kifejtette, részben a kényszer, azaz a mostani vírushelyzet szülte a programot, hiszen a korábbi években vetélkedőket, előadásokat és különböző közösségi eseményeket szerveztek a Föld napjához kapcsolódva. Mivel erre idén sem volt lehetőségük, ezért döntöttek az újítás mellett. Reményeik szerint elnyeri majd a völgységiek tetszését a kezdeményezés, amely egyrészt az online térben, másrészt a szabadban valósul meg.

A már említett Chlebovics Miklós és Tóth István Zsolt szakértelmét hívta segítségül a könyvtár: melyek legyenek azok a növények, amelyek közül a szavazók kiválaszthatják „Bonyhád Fáját”. Hosszas tanakodás után végül az alábbiakat bocsájtják voksolásra. A Malomkastélynál található platánt, az Istvánmajorban lévő fekete fenyőt, a katolikus templom előtt látható liliomot, a felújított Perczel-kastély udvarán magasló kőrist, valamint a Perczel-kertben szemügyre vehető páfrányfenyőt és tulipánfát. Ez a hat „száll versenybe” a szavazatokért.

A szervezők azt szerették volna, ha a város különböző területein lévő fák „versenyezhettek volna”, tehát nem a fajta, sokkal inkább a földrajzi elhelyezkedés volt a döntő szempont a kiválasztásuknál. A nevezett hat darab fáról leírás és fotó is felkerül a Solymár Imre Városi Könyvtár webfelületére és közösségi oldalára, ahol majd szavazni lehet. A legtöbb voksot kapott lesz „Bonyhád Fája”, ami eszmei értéket jelent és szimbolikus jelentőséggel bír.

– Május 10-ig adhatják le voksaikat a téma iránt érdeklődők – erősítette meg Schnell- Nagy Erika. A könyvtár igazgatója az intézmény mindennapjaira is kitért a beszélgetés során. Mint elmondta, ők is várják már a nyitást. Szeretnék újból élettel és programokkal megtölteni a könyvtárat. Ehhez azonban az kell – folytatta –, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra. A vakcinák beadásánál maradva megjegyezte, kollégáival önkéntes munkát vállaltak a bonyhádi oltóponton, amit szívesen tettek. Egyrészt azért, mert magától értetődő, másrészt azért, mert ezáltal újra közösségbe mehettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában