Passió

2021.04.03. 18:00

Jézus szenvedésére emlékeztek a hívők

Krisztus szenvedéstörténetét a keresztút stációinak képei, szobrai ábrázolják.

W. G.

Fotó: Mártonfai Dénes

Léteznek fából, kőből faragottak, bronzból, gipszből öntöttek, vászonra, farostra, fémlemezre festettek, zománc- és porcelánalkotások, kültériek és templomon belüliek.

A katolikus hívők nagypénteken – általában délután háromkor – végigjárják a tizennégy állomást, imádkozva, elmélkedve, emlékezve a Megváltó szenvedéseire: megostorozására, elítélésére, ártatlansága ellenére, tövissel való megkoronázására, kereszthordozására és megfeszítésére. Helyenként egy tizenötödik stáció is szerepel a sorban, mely Jézus feltámadását hirdeti.

Az idén a pandémia miatt, a keresztútjárást nem mindenütt, illetve nem a szokásos helyen – a Kálvária-dombokon – tartották meg. Bátán megtartották, a felújított bazilika melletti stációknál.

A szertartást Sümegi József diakónus, a Szent Vér-kegyhely őre vezette, aki sokat tett azért, hogy ez a falu – több évtizedes mellőzöttség után – ismét az ország egyik legismertebb zarándokhelyévé váljon.

Borítóképünkön: keresztútjárás a bátai Szent Vér templomnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában