beszámoló

2021.06.10. 11:30

Érkeznek a hordók Püspökszilágyiból a bátaapáti tárolóba

Találkoztak a TETT-es települések polgármesterei. Az RHK Kft. ügyvezető igazgatója tartott beszámolót. Püspökszilágyiból érkeznek hordók a bátaapáti tárolóba. A TETT többlettámogatást igényel.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Telephelyi beszámolót hallgattak meg tegnap délelőtt Bátaapátiban, az Apponyi Kúria udvarán a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) polgármesterei. Bátaapáti, Bátaszék, Cikó, Feked, Mórágy, Mőcsény, Ófalu és Véménd vezetőinek dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást az elmúlt időszakban végzett tevékenységről. Egyes témakörökről Nős Bálint, az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója, valamint Faragó László, az RHK Kft. üzemeltetési igazgatója osztott meg tudnivalókat.

A találkozón hangsúlyosan esett szó a püspökszilágyi tárolóból a bátaapáti tárolóba szállítandó, kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékról. Mint elhangzott, már engedélyezett négyezer-egyszáz darab, egyenként kétszáz literes hordóba tömörített, szilárd hulladék transzportjáról van szó. Ez a mennyiség természetesen nem egyik napról a másikra érkezne, hanem adott esetben éveken – sőt, akár évtizedeken – át tartana az áthelyezés. Az is egyértelmű, hogy ez a tevékenység csakis a legmagasabb biztonsági szempontok mellett hajtható végre. Ezzel együtt is, mindent összegezve, valamennyi jelenlévő egyetértett azzal, hogy a szakmai-technikai kérdéseket tekintve a beszámoló hasznos volt, tovább erősítette azt az eredményes együttműködést, mely fémjelzi az RHK Kft. és a TETT kapcsolatát.

Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere hozzászólásában megjegyezte: amennyiben a bátaapáti tároló többletfeladatot lát el – úgy érzi, hogy a püspökszilágyi szállítással ez a helyzet áll elő –, akkor szükségesnek látná további támogatás biztosítását a TETT számára. Ugyanennek a javaslatnak a megvalósítását szorgalmazta, gyakorlatilag valamennyi TETT-es polgármester támogatását bírva, Krachun Szilárd, Bátaapáti polgármestere, egyúttal a társulás elnöke. Az egzakt válasz nem először hangzott el: ebben az ügyben nem az RHK Kft. illetékes. A lehetőségek határainak, a korlátoknak figyelembe vételével lapunknak mind dr. Bozsolik Róbert, mind Krachun Szilárd úgy fogalmazott, hogy többlettámogatás ügyben, hatáskör híján az RHK Kft. valóban nem biztosíthat megoldást. Így azon kérésüket fejezték ki, hogy a TETT-es álláspontot a cég felsőbb szinteken, mintegy közvetítő szerepet vállalva, a döntéshozók számára is tolmácsolja.

Képünkön: Nős Bálint (balról), dr. Kereki Ferenc és Tillmann Péter, Feked polgármestere, a TETT alelnöke

Címkék#TETT#rhk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában