az orvos válaszol

2021.09.26. 09:30

Mit tehetünk csontjaink egészségéért?

Gazsó Rita

20210616 Szekszárd dr Ferk Dóra Háziorvos, portré Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Sokakat érint, így mondhatni szintén népbetegségnek számít a csontritkulás, amely főleg a menopauza utáni nőket érinti, ám megfelelő kezeléssel szerencsére gyógyítható – tájékoztatta lapunkat dr. Ferk Dóra, szekszárdi háziorvos. Megtudtuk, a betegséget az ösztrogénszint csökkenése váltja ki, amelynek során a csontok kalciumtartalma is kevesebb lesz, így az érintettek sokkal veszélyeztetettebbé válnak a csonttörésre.

Kérdésünkre, hogy milyen panaszokkal fordulnak orvoshoz a betegek, dr. Ferk Dóra úgy fogalmazott: nincsenek csak a csontritkulásra jellemző, speciális tünetek. Fájó ízületek, a gyakrabban megtörtént csonttörés jelezheti a problémát, de előfordul, hogy az alacsony kálcium vagy D-vitamin-szint vetheti fel a gyanút.

A korral ez a folyamat tovább erősödhet, a kezeletlen betegség előrehaladott formájában már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti. A páciensek csontozata ugyanis még törékenyebbé válhat, akár egy kisebb koccanás is elég lehet a bajhoz – figyelmeztetett.

A leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai törnek el, előrehaladott formájában már egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, akár a köhögés is csonttöréshez vezethet. Hogy mitől alakulhat ki a probléma, arra a háziorvos azt mondta, a szteroidkezelés hajlamosíthat a kialakulásra, de a genetikai hajlam, az erős dohányzás vagy alkoholizmus is erősen nyom a latban.

Legközelebb a csontritkulás megelőzéséről, diagnosztizálásáról és kezeléséről kérdezzük a háziorvost.

Borítóképen: Dr. Ferk Dóra háziorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában