Új tanszak a szekszárdi iskolában

2021.10.18. 07:00

A bábozás oldja a stresszt és a személyiségfejlesztést is szolgálja

Új tanszak indult a szekszárdi iskolában. A tanulók megtanulnak azonosulni a bábbal. Alig várják az előadást.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Bábtanszakot indított szeptembertől a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Bár az intézményben évek óta sikeresen működik a képzőművészet és a dráma tanszak, egy új tanszak bevezetése mégis komoly kihívás egy iskola életében. A kezdeményezésről Bali Ervinné, a Művészeti Iskola Munkaközösségének vezetője adott átfogó tájékoztatást.

– A bábtanszakkal elsősorban játékra hívjuk a gyermekeket – kezdte a pedagógus. – Azaz játékos formában dolgozzuk fel az életkori sajátosságaiknak megfelelő meséket, verseket, saját élményeiket, benyomásaikat. A tanulók megtanulnak azonosulni a bábbal, annak „testébe bújva” képesek lesznek elmondani a vágyaikat, az érzéseiket és megtanulják oldani az esetleges feszültségeiket. A képzésen komplex személyiségfejlesztést végzünk. Ennek előnyei számos téren jelentkeznek, legyen az a kommunikáció, a beszédkészség, a térbeli tájékozódás, a mozgáskoordináció, a finommotorika, a fantázia, a kreativitás, a társakkal való együttműködési készség, az önbizalom, a ritmusérzék és így tovább. Tehát feladatunk a sikeres fejlesztés, ennek eszköze pedig a bábozás. Olyan tanmenetet dolgoztunk ki, melynek révén a tanulók megismerik a különböző bábfajtákat, a bábkészítés módjait és mozgatási technikáit. Különféle bábok – zacskóbábok, síkbábok, fakanálbábok, ujjbábok, termésbábok, kesztyűbábok – készítése is a feladatok közé tartozik. Döntésünk helyességét igazolta az érdeklődés, ugyanis harminckét első és második osztályos gyermekkel kezdtük meg az idei tanévet. Kiscsoportos formában dolgozunk, családias környezetben, jó hangulatban telnek a tanórák.

Pekari Bernadett, az intézmény vezetője nem csak, mint iskolaigazgató ismert. Névjegyét a sióagárdi Fecske bábcsoport sikeres vezetőjeként is letette a műfaj asztalára. Kiváló felkészítésének köszönhetően csapata országos találkozókon öregbítette a Fecskék amúgy is szárnyaló hírnevét.

– Régóta vágyott kívánságunk vált valóra a bábjáték tanszak elindításával – fogalmazott az igazgató. – Országos szinten szeretnénk csatlakozni a bábos kultúra újranépszerűsítéséhez, amit dráma- és bábpedagógusként küldetésemnek is tekintek.

A bábos kisdiákok mindegyike számára élményt jelent a képzés.

Borítókép: Harmath Norbert, Pirisi Gábor és Sabján Péter 2. A. osztályos tanulók játék közben, saját készítésű bábokkal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában