Almanach

2021.10.11. 11:30

Büszkék hagyományaikra és szép természeti környezetükre

Szaka Gyula polgármester úgy véli, hogy Gyönk és térsége az utóbbi időben háttérbe szorult. Véleménye szerint ez főként annak tudható be, hogy a város mindenkori vezetése eddig nem tudta az érdekeit megfelelően érvényesíteni az éppen aktuális kormányzat felé.

Brunner Mónika

Az elmúlt idők városvezetése vagy nem rendelkezett kellő érdekérvényesítő képességgel, vagy nem volt elég akaratuk ahhoz, hogy ezt a folyamatot megakadályozzák, mondta lapunknak Szaka Gyula polgármester, hozzátéve: jelenleg egy fontos beruházás zajlik a településen, a hozzájuk vezető út felújítása. Reméli a közeljövőben megkezdhetik a városon átvezető árok rekultivációját is.

Szaka Gyula első polgármesteri ciklusát tölti Gyönkön. Elmondta, hogy amikor a közelmúltban a város közútjához tartozó árkot kikotorták, akkor derült ki, hogy burkolt az árok, és felette másfél méter iszap van, pontosabban volt. Ez is ékes bizonyítéka annak amit a városa elfeledéséről gondol, és ezért is tartja fontos beruházásnak a 6313-as közút felújítását, amely Gyönk számára biztosít összeköttetést északi és déli irányba.

Most zajló fontos beruházás a közút felújítása (Fotók: Kiss Albert)

Ismertette, hogy a jelentős mennyiségű csapadék a dombokról lezúdulva, továbbá az elfolyás nélküli rétegvizek szinte minden gyönki ingatlannál problémát okoznak. A vizet nem lehet elvezetni, az ingatlanok állapota pedig emiatt romlik. Konzorciumban a Tolna Megyei Önkormányzattal ugyan pályázatot nyertek az árkok rekultivációjára, azonban a jóváhagyott vízügyi engedély után kiderült, hogy a vízügyi hatóság nem kért előzetesen állásfoglalást a környezetvédelmi hatóságtól, így az egész eljárás újraindult. Az állami tulajdonú árok rendbetételével gyakorlatilag a tulajdonos, illetve a vagyonkezelő kötelező feladatát végezné el az önkormányzat azzal, hogy a nemzeti vagyon állagát, értékét rendeltetésének megfelelően megőrzi, helyreállítja.

A város közútjához tartozó árokról kiderült, hogy burkolt

Sajnos azonban nehézségekből továbbra sincs hiány. A Magyar Falu Programban minden pályázatuk bár megfelelt, végül tartaléklistára került, ezért pénz egyelőre nem jutott a tervezett beruházásokra. Szerették volna belülről felújítani a Városháza épületét és a megtermelt villamosenergiát hűtésre-fűtésre használni, így is spórolni. Azt is fontosnak tartják, hogy a zöldterületeket karbantartó gépekhez juthassanak. A város jelentős zöldterülettel rendelkezik, annak rendbetétele sokszor meghaladja a lehetőségeiket.

Gyönkön ezerhétszázhuszonegyen laknak. A Gyönki Szivárvány Óvodába és Minibölcsödébe mintegy több mint hetven kisgyermek, az általános iskolába több mint kétszázhatvan tanuló jár. Lokálpatriotizmusuk zászlóshajója pedig a Tolnai Lajos Gimnázium. A gyönki lakosokra jellemző, hogy tartják a német hagyományokat.

Szaka Gyula polgármester

– Gyönk többségében sváb település volt, pontosabban német nemzetiségű. Hessen környéki protestáns németek érkeztek ide idestova 300 éve. A világháborút követő lakosságcsere teljesen átrendezte a település népességét. Mára szinte minden gyönki családban fellelhető a német vonal, de tisztán „sváb” család alig akad. Büszkék vagyunk a hagyományainkra, a környezetünkre, amely körülvesz bennünket.

– Gyönk és mikrotérsége csodálatos természeti értékeken üldögél, és igen jelentős a kulturális örökségünk is. Német Nemzetiségi Tájház, és egy nagyszerű helytörténeti magángyűjtemény is található a településen, mindkettő jelentős német nemzetiségi gyűjteménnyel. A turizmus területén a kiváló borászatainkra és a vadászturizmusra építhetünk, egy évben száznál is több vadászvendég fordul meg a világ minden részéről nálunk – mondta Szaka Gyula polgármester.

Aradi András esperes hirdetett igét az evangélikus templomban az ünnepségen

Október első szombatján tartották Gyönk Város Hálaadó Szüreti Fesztiválját, amely során megünnepelték a 125 éves evangélikus templom fennállását, amely Tolnaikum, azaz kiemelt Tolna megyei érték is egyben. Az istentiszteleten nemcsak hálát adtak ezért, de a gyülekezet újraválasztott lelkészét, Kollár Zsoltot lelkészi szolgálatában megerősítette és megáldotta Aradi András esperes.

Szaka Gyula polgármester elmesélte, hogy amikor az 1800-as évek közepén a hívek száma meghaladta az ezerháromszáz főt, a korábbi templom megsüllyedt és 1896-ban épült fel az új, a jelenlegi evangélikus templom.

Az összeállítás megjelenését támogatta Gyönk Város Önkormányzata.

Aradi András igét hirdetett

Szaka Gyula polgármester elmondta, hogy múlt szombaton, a hálaadó szüreti fesztiválon Aradi András esperes igehirdetésében elhangzott: a templom csak épített kulturális örökség, ha nem tölti meg gyülekezet és nem tölti meg Isten igéje. Szaka Gyula hozzátette, ezek a szavak az ő szívéből is szóltak.

– Gyönkön a szüreti fesztivál idején korábban olyan jelentős események történtek mint a testvérvárosi kapcsolatok aláírása a német Griesheim, Darm­stadt városaival. Ennek múlt évben volt a harmincadik évfordulója. Korábban ez az esemény jó alkalom volt a testvérvárosi kapcsolatok ápolásának. Emellett az 1722-es évszám is fontos a számunkra, amikor az első protestáns németek megérkeztek Gyönkre. Ha a járványhelyzet elérhetővé tenné számunkra, akkor a jövő évben végre sor kerülhetne a 30-300 éves évfordulóra is – mondta.

Gyönk, a németek ajkán Jink, a megye legnagyobb kiterjedésű tájrészén, a Hegyháton található, ahol ma már csak néhány százra tehető a zömmel protestáns német ajkúak száma.

Borítóképünkön: A Hálaadó Szüreti Fesztivál felvonulása

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában