Almanach

2021.10.11. 11:30

Büszkék hagyományaikra és szép természeti környezetükre

Szaka Gyula polgármester úgy véli, hogy Gyönk és térsége az utóbbi időben háttérbe szorult. Véleménye szerint ez főként annak tudható be, hogy a város mindenkori vezetése eddig nem tudta az érdekeit megfelelően érvényesíteni az éppen aktuális kormányzat felé.

Brunner Mónika

Fotó: Kiss Albert

Az elmúlt idők városvezetése vagy nem rendelkezett kellő érdekérvényesítő képességgel, vagy nem volt elég akaratuk ahhoz, hogy ezt a folyamatot megakadályozzák, mondta lapunknak Szaka Gyula polgármester, hozzátéve: jelenleg egy fontos beruházás zajlik a településen, a hozzájuk vezető út felújítása. Reméli a közeljövőben megkezdhetik a városon átvezető árok rekultivációját is.

Szaka Gyula első polgármesteri ciklusát tölti Gyönkön. Elmondta, hogy amikor a közelmúltban a város közútjához tartozó árkot kikotorták, akkor derült ki, hogy burkolt az árok, és felette másfél méter iszap van, pontosabban volt. Ez is ékes bizonyítéka annak amit a városa elfeledéséről gondol, és ezért is tartja fontos beruházásnak a 6313-as közút felújítását, amely Gyönk számára biztosít összeköttetést északi és déli irányba.

Most zajló fontos beruházás a közút felújítása (Fotók: Kiss Albert)

Ismertette, hogy a jelentős mennyiségű csapadék a dombokról lezúdulva, továbbá az elfolyás nélküli rétegvizek szinte minden gyönki ingatlannál problémát okoznak. A vizet nem lehet elvezetni, az ingatlanok állapota pedig emiatt romlik. Konzorciumban a Tolna Megyei Önkormányzattal ugyan pályázatot nyertek az árkok rekultivációjára, azonban a jóváhagyott vízügyi engedély után kiderült, hogy a vízügyi hatóság nem kért előzetesen állásfoglalást a környezetvédelmi hatóságtól, így az egész eljárás újraindult. Az állami tulajdonú árok rendbetételével gyakorlatilag a tulajdonos, illetve a vagyonkezelő kötelező feladatát végezné el az önkormányzat azzal, hogy a nemzeti vagyon állagát, értékét rendeltetésének megfelelően megőrzi, helyreállítja.

A város közútjához tartozó árokról kiderült, hogy burkolt

Sajnos azonban nehézségekből továbbra sincs hiány. A Magyar Falu Programban minden pályázatuk bár megfelelt, végül tartaléklistára került, ezért pénz egyelőre nem jutott a tervezett beruházásokra. Szerették volna belülről felújítani a Városháza épületét és a megtermelt villamosenergiát hűtésre-fűtésre használni, így is spórolni. Azt is fontosnak tartják, hogy a zöldterületeket karbantartó gépekhez juthassanak. A város jelentős zöldterülettel rendelkezik, annak rendbetétele sokszor meghaladja a lehetőségeiket.

Gyönkön ezerhétszázhuszonegyen laknak. A Gyönki Szivárvány Óvodába és Minibölcsödébe mintegy több mint hetven kisgyermek, az általános iskolába több mint kétszázhatvan tanuló jár. Lokálpatriotizmusuk zászlóshajója pedig a Tolnai Lajos Gimnázium. A gyönki lakosokra jellemző, hogy tartják a német hagyományokat.

Szaka Gyula polgármester

– Gyönk többségében sváb település volt, pontosabban német nemzetiségű. Hessen környéki protestáns németek érkeztek ide idestova 300 éve. A világháborút követő lakosságcsere teljesen átrendezte a település népességét. Mára szinte minden gyönki családban fellelhető a német vonal, de tisztán „sváb” család alig akad. Büszkék vagyunk a hagyományainkra, a környezetünkre, amely körülvesz bennünket.

– Gyönk és mikrotérsége csodálatos természeti értékeken üldögél, és igen jelentős a kulturális örökségünk is. Német Nemzetiségi Tájház, és egy nagyszerű helytörténeti magángyűjtemény is található a településen, mindkettő jelentős német nemzetiségi gyűjteménnyel. A turizmus területén a kiváló borászatainkra és a vadászturizmusra építhetünk, egy évben száznál is több vadászvendég fordul meg a világ minden részéről nálunk – mondta Szaka Gyula polgármester.

Aradi András esperes hirdetett igét az evangélikus templomban az ünnepségen

Október első szombatján tartották Gyönk Város Hálaadó Szüreti Fesztiválját, amely során megünnepelték a 125 éves evangélikus templom fennállását, amely Tolnaikum, azaz kiemelt Tolna megyei érték is egyben. Az istentiszteleten nemcsak hálát adtak ezért, de a gyülekezet újraválasztott lelkészét, Kollár Zsoltot lelkészi szolgálatában megerősítette és megáldotta Aradi András esperes.

Szaka Gyula polgármester elmesélte, hogy amikor az 1800-as évek közepén a hívek száma meghaladta az ezerháromszáz főt, a korábbi templom megsüllyedt és 1896-ban épült fel az új, a jelenlegi evangélikus templom.

Az összeállítás megjelenését támogatta Gyönk Város Önkormányzata.

Aradi András igét hirdetett

Szaka Gyula polgármester elmondta, hogy múlt szombaton, a hálaadó szüreti fesztiválon Aradi András esperes igehirdetésében elhangzott: a templom csak épített kulturális örökség, ha nem tölti meg gyülekezet és nem tölti meg Isten igéje. Szaka Gyula hozzátette, ezek a szavak az ő szívéből is szóltak.

– Gyönkön a szüreti fesztivál idején korábban olyan jelentős események történtek mint a testvérvárosi kapcsolatok aláírása a német Griesheim, Darm­stadt városaival. Ennek múlt évben volt a harmincadik évfordulója. Korábban ez az esemény jó alkalom volt a testvérvárosi kapcsolatok ápolásának. Emellett az 1722-es évszám is fontos a számunkra, amikor az első protestáns németek megérkeztek Gyönkre. Ha a járványhelyzet elérhetővé tenné számunkra, akkor a jövő évben végre sor kerülhetne a 30-300 éves évfordulóra is – mondta.

Gyönk, a németek ajkán Jink, a megye legnagyobb kiterjedésű tájrészén, a Hegyháton található, ahol ma már csak néhány százra tehető a zömmel protestáns német ajkúak száma.

Borítóképünkön: A Hálaadó Szüreti Fesztivál felvonulása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában