pályázat

2021.10.20. 11:30

Tizenöt éve „késik” a fontos beruházás

A kistelepülések egészen más gondokkal, feladatokkal küzdenek, mint a városok. A megoldáshoz az önkormányzatoknak jól jönne a segítség, így van például a Tamási és a Bonyhádi járásban is.

Brunner Mónika

Fotó: Kiss Albert

Az egyik legsürgetőbb feladat a szennyvízberuházás lenne Udvariban, tudtuk meg Peszt Attila polgármestertől. Ezzel sajnos már tizenöt éve kínlódnak. Az elmúlt időszakban, ha meg is nyerték volna az ezzel kapcsolatos pályázatokat, az árak úgy megemelkedtek, hogy a beruházás az önkormányzat számára kivitelezhetetlenné vált. Jelenleg ismét pályáznak, már egy új költségvetéssel, ám most azzal szembesültek, hogy a szakhatóságok olyan feladatokat tűztek ki eléjük, amelyek ismét újabb magas költségeket jelentenek. Módosítaniuk kell a rendezési tervet, ez pedig hétszázezer forintba kerül.

Emellett a környezetvédelmi hatóság, a megyei főépítész, a népegészségügy további vizsgálatokat tart indokoltnak, amelyek akár több száz ezer forint pluszköltséget is jelenthetnek. Udvariban háromszázan laknak, szennyvízszippantásra van szükségük, amely egyszeri alkalommal kilencezer-ötszáz forintba kerül.

– A lakossággal egyelőre várjuk, hogy a háromszázhúsz-háromszázötven millió forintos beruházáshoz szükséges pályázati összeghez hozzájuthassunk, hogy legyen szennyvíztisztító telepünk. Nagyon reménykedünk, hogy végre sikerrel járunk – mondta Peszt Attila polgármester, aki a közelmúltban már összehívta a szakhatóságok munkatársait, egyeztetett velük, és képviselőtársaival minden erejükkel azon vannak, hogy végre megvalósíthassák a település egyik legfontosabb beruházását. Hozzátette: Udvariban, miután az evangélikus templomuk tetőszerkezete összeomlott, az épület életveszélyessé vált. A falunapjukra a németországi, Seifhennersdorf településről érkezett delegáció adott az önkormányzatnak ezerötszáz eurót, az összegből a templom statikai felülvizsgálatát készítik el.

 

Két közösségi házat építenek, családi házakat renoválnak

Pári is olyan helyzetbe került, hogy szükségük van a segítségre, a pénzügyi támogatásra. Glück Róbert, Pári polgármestere lapunknak elmondta, hogy a településükön hatszázharmincheten laknak. Az önkormányzat a szegregált élethelyzet feloldását célzó pályázat kivitelezését tartja a legfontosabb feladatának. Páriban 2017-ben indították el a százötvenkilencmillió forintos projektet, ami két közösségi ház megépítését, három roma család számára bérlakások létesítését jelenti, valamint három roma család házának a felújítását és a korszerűsítését.

– Sajnos jelenleg újra ki kellett írni a közbeszerzési eljárást, mert a korábbi kivitelező nem tudta teljesíteni a vállaltakat az építőanyagok drágulása miatt. Most úgy számoljuk, hogy még százharmincmillió forintra lenne szükségünk ahhoz, hogy be tudjuk fejezni a már elkezdett beruházást. Tovább pályázunk és bízunk a pozitív támogatói döntésben – tette hozzá Glück Róbert polgármester.

Útjavítási gond

Braun János László, Lengyel polgármestere elmondta, a település csapadékvíz elvezetésének a megoldása, az utak, járdák állapotának rendbetétele a legfontosabb feladatuk. – Kétszázmillió forint pályázati összegből megoldjuk a csapadékvízelvezetési problémát, hiszen a tervezésen már túl vagyunk, a dokumentumok a vízügyi hatóságnál vannak. Várjuk, hogy minél előbb ki tudjuk írni a közbeszerzési pályázatot. A Lengyelt és Szárászt összekötő út javításával azonban már gondban vagyunk. Százmillió forintos beruházásról van szó. Több pályázati anyagot adtunk be, de nem jártunk sikerrel. A majd két kilométer hosszú önkormányzati út lápos vidéken található. Megsüllyedt, hatalmas kátyúk vannak rajta, össze van törve, nagyon rossz állapotban van. Keskeny út, amelyen az iskolabuszunk is jár – tette hozzá.

A százmillió forint önkormányzatuk számára horribilis összeg, ha pályázatot nyernének még az ötszázalékos önrész is gond lenne. Ezt támogatásból, a helyi gazdák hozzájárulásából várják. A Lengyel–Szárász út rendbetétele turisztikai célból is fontos, Lengyel nem lenne többé zsákfalu.

Borítóképünkön: Egyszer fent, avagy kislányok libikókáznak Páriban a falunapon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában