betlehem

2021.11.18. 11:41

Bogyiszlón már most megszületett Jézus

Advent első vasárnapján Bogyiszlón is állítanak betlehemet. A tizenhárom figurát Nemes András készítette el, másfél hónap alatt. Más munkái – festményei, fafaragásai – is láthatók közterületeken, középületekben.

Wessely Gábor

Forrás: A szerző fotója

Szerencsés az a település, ahol a közösségért tenni kész alkotó ember él. És szerencsés az az alkotó, akinek a tevékenységét igényli a közösség. Bogyiszlónak van egy Nemes Andrása, aki eredeti foglalkozását tekintve dekoratőr, ám az utóbbi 20–25 évben festményeiről, fafaragásairól vált ismertté. Életképei, tájképei, településképei láthatók a könyvtárban, a polgármesteri hivatalban és sokak otthonában. Mintegy 250 festmény árulkodik a tehetségéről, ezen kívül faragott dísz­burkolatot készített a házasságkötő terembe, továbbá utcanévtáblákat faluszerte, és irányjelzőt a főtérre, melyen a testvértelepülések felé mutató nyilak láthatók, a távolságuk feltüntetésével.

Most egy betlehemi jeleneten dolgozik. Az ő Jézusa már megszületett, sőt mind a tizenhárom figura – a Szent Családtól, a pásztorokon és háromkirályokon át a szamárig – elkészült, rétegelt lemez alapra festve. (Az anyagot az önkormányzat biztosította.) Advent első vasárnapján helyezik majd ki őket egy kis házikóba a központban, rögzítve, lecsavarozva mindegyiket, hogy az időjárás, az eső és a szél ne tehessen bennük kárt.

A polgármester, Tóth István kért fel erre a munkára – mondja Nemes András. – Hosszas előkészítés után fogtam neki a kivitelezésnek október elején. Rengeteg betlehemes képet néztem meg, másoltam ki könyvekből, illetve nyomtattam ki az internetről. A korhűségre akartam törekedni, a ruhaviseletet, a közel-keleti kultúrát tanulmányoztam. Megfogott a régi szentképek és faszobrok barokkos kecsessége, könnyed bája. Ezt szem előtt tartva készítettem el a figurákat.

Elég sokáig kereste a helyét

Nemes András 1953-ban született Szekszárdon. A Garay-gimnáziumban érettségizett 1971-ben, majd autószerelő végzettséget szerzett 1973-ban. Kereste a helyét, kereste, hogy merre is vezet az ő útja. A kultúra, a művészet, a képzőművészet felé fordult. Egy ideig a faddi művelődési házban dolgozott, aztán dekoratőr volt a moziüzemi, majd a húsipari vállalatnál, 1993-ig. Magánvállalkozóként folytatta a tevékenységét, ami kistelepülésen nemigen működött. Egy ideig közhasznú munkás is volt. Nyugdíjba 2016-ban vonult. Közben szerzett több felsőfokú végzettséget: reklámszakember (1992), közművelődési szakember (2009), könyvtáros (2011). Bogyiszlón él, házas, két gyereke és két unokája van.

A látványevolúció is foglalkoztatja

Érdekli Nemes Andrást a látványevolúció, a vizualitás teremtése is. Ahogy minden tárgy atomokból épül fel, úgy minden műben ott vannak a vizuális alapelemek. Jó néhány fajátékot készített ennek bemutatása céljából. Nála a kocka a látványevolúció szemléltetésének eszköze. A vizuális átmeneteket hat oldallapon ábrázolja. Például: hogyan lesz az egyenlő oldalú háromszögből, melynek két oldala fokozatosan szétnyílik, a trapézállapot után négyzet. Vagy a világosságból a homály, és abból a sötétség. Ez is egy ábrázolható, vizuális átmenet. Izgalmas képzőművészeti evolúció a síkból térbe jutás, a kép, a dombormű, a szobor hármassága is. A közeljövőben egy kiállításon szeretné bemutatni mindezt.

Nemes András a betlehemi jelenet alakjaival, melyeket rétegelt lemezre festett

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában