Közgyűlés

2021.12.17. 17:30

A költségvetés elfogadása előtt nem emelik a bizottsági kereteket

Az év utolsó közgyűlését tartották a megyeszékhelyen, melyen a klímastratégia mellett sportegyesületek támogatása és a Szekszárdi Vasárnap újraindítása is napirendre került.

Szepesi L.

Jövő hétfőn tartja januári ülését Szekszárd város képviselő testülete. (Fotó: Makovics Kornél)

A városháza dísztermében Gyurkovics János alpolgármester elnökletével kezdődött meg Szekszárd város közgyűlésének idei utolsó rendes ülése. A napirend elfogadását követően Csötönyi László, a Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottság elnökének előterjesztésében a Szekszárdi Vasárnap című hetilap újraindításáról tárgyaltak a képviselők.

A bizottsági elnök hosszan sorolta, a város melyik utcáiból kapott jelzést, hogy a lakók nem kapták meg a hetilap megszűnése után megjelenő Szekszárdi Naplót. A vita során Zaják Rita tanácsnok azt javasolta, megfelelő előkészítés után jövő évben jelenjen meg ismét, de kéthetenként a régi városi újság, s ezt a képviselőtestület 8 igen, 3 nem szavazattal 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Ezt követően a helyi klímastratégiáról tanácskoztak a képviselők. Rácz Zoltán, az Éljen Szekszárd frakció tagja az elkészített program több pontját kifogásolta. Említette többek között, hogy a város lakásait fűtő cég, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. széndioxid kibocsátását miért az ipari kategóriába sorolták, mikor az lakossági feladatot lát el. A lakosság okozta karbon terhelést kellene mérsékelni, egyebek közt a házak szigetelésével. Elhangzott, ez nem akcióterv, hanem stratégia, amelyet az idők folyamán felül kell vizsgálni. Ezzel a képviselők egyhangú szavazással az előterjesztést elfogadták.

Ezt követte Murvai Árpád, az Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottság elnökének előterjesztése, hogy a hatmillió forintot, amit a város tőlük úgymond kölcsönvett, kapják vissza, hogy azzal az összeggel a sportegyesületeket támogassák. Bár a vita során kiderült, olyan egyesületnek szánnák a pénzt, amelyek erre nem pályáztak, a képviselők megszavazták a javaslatot. 

Nem kapott viszont elegendő igen szavazatot Murvai elnök úrnak az az előterjesztése, hogy bizottságának 2022. évi pénzügyi keretét jövőre 90 millió forintban állapítsák meg, ami háromszorosa az idei összegnek. Forradalmi lépést kellene tenni a sport terén, indokolta, ugyanis eddig sok sportegyesület pénz hiányában nem ért el eredményeket.

Elhangzott egy kérdés, akkor mindegyik bizottság adja be jövő évi igényét? Murvai képviselő erre azt mondta, merjünk nagyot álmodni. Máté Péter képviselő megjegyezte, a kocsi megelőzné a lovat, hiszen még nincs jövő évi költségvetése a városnak, amiből kitűnne, milyen célra mekkora összeg jut. Végül a képviselők elutasították a javaslatot.

A napirend 8. pontja a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2022. évi illetménykiegészítéséről szólt. Ezt a 7 igen szavazattal szemben az Éljen Szekszárd frakció képviselőinek 4 nem voksa és 3 tartózkodása miatt a közgyűlés elvetette.

A közgyűlést követően, 17 órakor kezdődött a közmeghallgatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában