évforduló

2021.12.05. 11:30

Mindig is jellemző volt a segítő baráti, sőt családias légkör

A szekszárdi kórház haladó szellemű igazgatója, dr. Szentgáli Gyula ötven évvel ezelőtt hívta vissza a megyeszékhelyre dr. Tornóczky Jánost, hogy Tolna megyében megteremtsék a vérképzőszervi betegek ellátását.

Munkatársunktól

A sióagárdi származású, akkor 34 éves, tehetséges belgyógyász, dr. Tornóczky János a gyulai kórházban, a jó nevű Iványi János főorvos osztályán szerzett tudást és tapasztalatot. Őt hívta vissza Szekszárdra dr. Szentgáli Gyula. Az 1971. december elsején 12 kórteremben, 48 ággyal indult osztálynak – a többi belgyógyászathoz hasonlóan – területi ellátási kötelezettsége is volt.

A IV. Belgyógyászat egykori orvosai, akik jelenleg is a kórházban dolgoznak, hozzánk eljuttatott összegzésükben azt írják, a fekvőbeteg-ellátás indítását követően nemsokára megalakult a megyei hematológiai gondozó dr. Ótos Miklós, majd dr. Balikó Zoltán, illetve dr. Tóth Antal vezetésével.

Később, 1975-ben dr. Jávor András kezdeményezésére született meg a megyei cukorbeteg-ellátás megszervezésének ötlete, de a szakrendelés csak 1982-ben indulhatott el, dr. Muth Lajos irányításával. Ezt követően, 1980-ban dr. Tóth Antal szakmai felügyeletével az emlődaganatos, majd egyre növekvő igény szerint az egyéb onkológiai betegellátással egészült ki a paletta. Végül dr. Sudár Zsoltnak és dr. Nyirati Csabának köszönhetően, neuroendokrinológiai profillal is bővült az ellátás.

Az eltelt évek alatt több kiváló szakember kapcsolódott a feladat ellátásához: a hematológia területén dr. Sziládi Erzsébet, dr. Gáti Renáta, dr. Balikó Anett, onkológiai vonalon dr. Hoffmann Erzsébet, a diabetológiában dr. Sudár Zsolt, dr. Ulrich Gabriella, dr. Szí Vince, dr. Szabó Kinga. Az osztályon szerzett tapasztalatuknak köszönhetően többen kerülhettek más kórházakban vezető pozícióba. Így lett dr. Zsemlye László a Mezőkövesdi Mozgásszervi Rehabilitációs központ igazgatója, dr. Maros Éva a Pincehelyi Kórház Belgyógyászati Osztályának vezetője, dr. Jávor András a GYÓGYINFOK igazgatója, majd a Népjóléti Minisztérium államtitkára, dr. Balikó Zoltán a Baranya Megyei Kórház Tüdőgyógyászatai osztályának osztályvezetője, egyetemi magántanár. A megyei kórházban került vezetői pozícióba: dr. Lovász Etelka mint a rendelőintézet belgyógyász főorvosa, dr. Tóth Antal, az önálló onkológiai osztály első osztályvezetője, dr. Muth Lajos kórházigazgató, dr. Sudár Zsolt neuroendo­krinológiai osztályvezető és dr. Sziládi Erzsébet hematológiai osztályvezető.

Néhányan az ezen az osztályon szerzett szakvizsgával lettek elismert háziorvosok: dr. Regős Péter, dr. Frank Mária, dr. Pozsonyi György, dr. Gaborják Mária, dr. Kenéz Éva, dr. Rasch Hilda, dr. Lampek Imre, dr. Kárpáti Eszter, dr. Czuczor Judit, dr. Dömötör Zita, dr. Szűcs Ildikó. A szakdolgozók közül sokan évtizedekig elválaszthatatlanok voltak az osztálytól, és nagyszerű munkájukkal hozzájárultak az osztály jó hírnevéhez. Lehetetlen vállalkozás lenne mindegyiküket felsorolni, de néhányukat mégis szeretnénk név szerint megemlíteni: Mező Sándorné és Simonné Vincze Mária főnővérek, Bernáthné Turányi Erika és Balla Ágnes diabetikus szakasszisztensek, Gyöngyösi Sándorné (ő később a sebészet osztályvezető főnővére lett, nyugdíjazásáig), Schmidt Márta (rendelőintézeti asszisztenseként ment nyugdíjba), Gergely Józsefné, a mindig mosolygós laborasszisztens, Orbán Józsefné Nagy Mária hematológiai asszisztens, és még sokan mások.

Az osztályon folyó tudományos munka eredményeként rengeteg tudományos előadás és cikk született, sok-sok sikeres helyi és országos kongresszus szerveződött. A munkatársak számos rangos elismerésben részesültek, hogy csak az alapító, Tornóczky János címzetes egyetemi tanár kitüntetéseit említsük, aki Kiváló Munkáért, Pro Diabetologia, Pro Sanitate, Magyar Imre-díj, Dunántúli Belgyógyász Vándorgyűlés emlékérme, Kelemen Endre Emlékérem, Pro Urbe Szekszárd emlékérem elismerésekben részesült.

A beteghez való hozzáállás, az alázat, az egymást segítő baráti, sőt családias légkör felejthetetlen marad minden valaha ott dolgozó munkatárs számára. Azok, akik ebben a légkörben élhettek, dolgozhattak, hálásan gondolnak Tornóczky főorvos úrra, és igyekeznek hasonlóan ösztönző szakmai és közösségi légkört teremteni maguk körül, akármilyen változásokat is hozzon számukra az élet.

A szellemiség mit sem változott

A múlt század második felében a belgyógyászat kezdett specializálódni, ekkor ahogy a fentiekből is látható, az osztályokon belül alakultak ki a különböző szakmaprofilok, majd ennek az évszázadnak az elején a tudásmennyiség bővülése és a technikai feltételek szélesedése miatt e szakmák önállósodtak, le is váltak a belgyógyászatról. Így a IV. Belgyógyászati osztályból kivált először az onkológia (dr. Tóth Antal vezetésével), majd a hematológia is (dr. Tóth Antal, később dr. Sziládi Erzsébet vezetésével). Az osztály profilja így a diabetológia és neuroendokrinológia maradt dr. Sudár Zsolt irányításával.

Időközben a kórház szervezeti változásait követve, az egykor IV. számú Belgyógyászati Osztályból két jogutód szervezeti egység alakult, a diabetológiát, endokrinológiát és anyagcsere-betegségeket kezelő III. Belgyógyászati Osztály és a hematológiai profilt megtartó Hematológiai Osztály.

Ez az átalakulás azonban mit sem változtatott azon a szellemiségen, amely az osztálynak a kezdetektől sajátja volt.

 

Címkék#Kórház
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában