Lakossági fórum

2022.02.11. 17:30

Madocsán és Bölcskén folytatódott Süli János vidékjáró útja

Két egymáshoz közeli településen, Madocsán és Bölcskén folytatódott Süli János vidékjáró útja. A Paksi Atomerőmű fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön délután találkozott a helyiekkel. A térség országgyűlési képviselője beszélt a kormány vidéket, kistelepüléseket, fiatal családokat érintő intézkedéseiről, majd a helyi lakosságot foglalkoztató témákról is.

Gazsó Rita

Süli János a bölcskei fórumon Fotó: Molnár Gyula

Szóba került a kavicsbánya-létesítés a közeli Madocsán, amely a paksi atomerőmű új blokkjának építkezéséhez szállított volna alapanyagot, és a bölcskeiek aggodalmát az okozta, hogy ez a településükön keresztül történt volna. A miniszter megerősítette, hogy a korábban tervezett bányanyitás nincs napirenden, azt a madocsaiak népszavazáson el is utasították korábban. Állatvédelmi üggyel kapcsolatban is érkezett kérés Süli Jánoshoz, aki ígéretet tett rá, hogy az idén januártól életbe lépett állatvédelmi szabálymódosításokat kiegészítendő, próbál szigorítási javaslatot tenni a petárdázások korlátozása ügyében.

Egy hölgy a kezdő pedagógusbérek emelése érdekében szólalt fel, amellyel kapcsolatban a képviselő úgy fogalmazott, a kormány a lehetőségei szerint ezt is próbálja orvosolni, jelenleg tízszázalékos növelés történt, és az a szándék, hogy mindenki, így a pedagógusok bére is tovább emelkedjen. A helyi fejlesztésekkel kapcsolatban Süli János a szennyvízhálózat felújítását és egy új sportcsarnok építését emelte ki feladatként a jelenlegi elavult létesítmény helyett.

Madocsán jó állapotban vannak az önkormányzati ingatlanok, de itt is vannak teendők – mondta a miniszter, aki egyebek mellett az egykori téesz-ház épületének hasznosítását említette, amelyről még nem döntött a helyi testület. A fórumon szó volt emellett ipari park létesítésről, valamint önálló jegyzőség létrehozásáról is. Utóbbi feltétele a kétezer fő feletti lakosságszám, amelyet jelenleg nem ér el a település – emlékeztetett Süli János. A találkozón felmerült kérdésként, hogy a madocsai posta bezár-e, amellyel kapcsolatban a képviselő megerősítette, hogy nincs ilyen terv. A további fejlesztések között a miniszter az úthálózat felújításának folytatását ígérte Madocsán. A lakossági fórumsorozat a jövő hét csütörtökön délután, Pálfán folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában