Visszavonásig marad érvényben

2022.03.10. 12:29

Éjfél óta tűzgyújtási tilalom van Tolnában is!

Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban – tájékoztatott a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (TMKI). Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

TEOL (Forrás: TMKI)

A legkisebb figyelmetlenség is nagy tűzhöz vezethet (Fotó: TMKI)

Mint írják, a csapadékmentes időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet. Országosan a tűzoltókat idén már több mint 3500 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága csaknem 7 ezer hektár. A szabadtéri tüzek miatt öt ember sérült meg. A napokban a Kis-Balatonnál 600 hektárnyi terület égett le.

Tolna megye tűzoltói idén 38 esetben vonultak szabadtéri tüzekhez, mintegy 27 hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

A legtöbb szabadtéri tűz kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik, holott erre nincs mindenhol lehetőség. Csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket! Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy az erdotuz.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában