Bormustra

2022.03.25. 07:00

Három év után ismét megrendezték a szekszárdi borversenyt

Két év kényszerű kihagyás után csütörtökön ismét megrendezték a szekszárdi borvidéki borversenyt, melyet 2019-ben tartottak meg utoljára. A Babits Mihály Kulturális Központ földszinti nagyterme megtelt borbírálókkal, segítőkkel.

Mauthner I.

Kelemen Erika, a szekszárdi hegyközség hegybírója elmondta, 238 borminta érkezett be 46 termelőtől, közülük 12-en fiatal borászok. A borminták között 177 darab volt vörös, 35 fehér, 2 siller és 24 rozé. A borbírálat nyolc bizottságban folyt, egy-egy bizottság pedig hat fővel rendelkezett. A zsűri tagjai között egyaránt voltak neves borászok, vendéglátósok, kereskedők, sommelier-k, a Borakadémia tagjai és Az év borászai. 

 

A szervezőbizottság elnöke, Bősz Adrián borász – aki egyben a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának az elnöke is – elmondta, nagyon hiányzott már a borászoknak a verseny, az elmúlt két évben több kritikát is kaptak a termelőktől, hogy miért maradnak el ezek az események. Bősz Adrián elmondta, a hegyközség köztestületi státuszba van sorolva, így meg volt kötve a kezük. Nyáron oldották fel a tilalmat, akkor meg már a szüretre készültek. 

Nehéz volt az elmúlt két év a borászoknak az értékesítés területén is, most meg az ukrán–orosz háború árnyékában újabb nehézségekkel kell megbirkózniuk. Minden alapanyag, amely a borok forgalomba hozatalához kell – palack, csomagolóanyag, címke, dugó, papír – jelentősen megdrágult. 
 

Bősz Adrián elmondta azt is, hogy a szekszárdi borverseny nemzetközi minősítéssel is rendelkezik. Külön köszönet illeti a kitűnő szervezés miatt Vesztergombi Csaba szekszárdi borászt, Kelemen Erika hegybírót, Szikszai Pétert, a hegyközség munkatársát és Ferenc Vilmost, a Dicenty Dezső Kertbarátkör elnökét. A borverseny eredményét a Szent György-napi borünnepen, április végén teszik majd közzé. 

 

A különböző borvidékekről érkező zsűri tagjainak a nap második felére – a versenyt követően – színes programot szerveztek. A szekszárdi Schieber pincénél tartottak részükre borkóstolást, majd egy dzsiptúrára invitálták őket, ennek során Szekszárd legszebb dűlőit látogatták meg, este pedig a Hotel Meropsba várták őket vacsorára, beszélgetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában