Emléknap

2022.04.12. 19:11

Felvidékről érkeztek Dombóvár környékére

Három település összefogásával szerveztek megemlékezést Dombóváron a Felvidékről Kitelepítettek Emléknapján.

Varga Szilvia

A dombóvári Szent László parkban a felvidéki leszármazottak által állított kopjafánál helyezték el koszorúikat az emlékezők (Fotó: Makovics Kornél)

A szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésében Dombóvár, Mágocs és Kaposszekcső is érintett volt. Az első szerelvények 75 évvel ezelőtt, április 12-én indultak el Magyarország felé, ennek apropóján tartották meg a Felvidékről Kitelepítettek Emléknapját.

A megemlékezésen Potápi Árpád János, a térség országgyűlési képviselője és Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség párt elnöke mondott beszédet, majd dr. Hegedüs János plébános osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. A Szent László parkban a felvidéki leszármazottak által állított kopjafánál helyezték el koszorúikat a települések polgármesterei, szervezetei és a felsőszeliből érkezett delegáció képviselői.

Kaposszekcső testvértelepüléséről is érkeztek vendégek az eseményre. A delegáció képviseletében László Ildikó a Széchenyi István Alapiskola és Óvoda igazgatója mondott beszédet a Veszprémi Petőfi Színház előadása előtt. A színházteremben „Ha az a bűnöm, hogy magyar vagyok, hát vigyenek” című előadást tekinthették meg Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész rendezésében, végezetül a Felvidéki magyarok a Völgységben témájú kiállítást nyitották meg a bonyhádi Völgységi Múzeumnak köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában