Tamási

2022.04.01. 20:01

Megszabadul a hulladékhegyektől a város

Régen várt eseményeket jelentettek be péntek délelőtt Tamásiban, hiszen felszámolják a város gyógyhellyé nyilvánított részét elcsúfító hulladékhegyeket, nyár végéig pedig lezárul az ivóvízvezeték kialakítása a város külterületein is.

Gazsó Rita

Steiner Attila (jobbról), Süli János és Porga Ferenc tájékoztatta a sajtót (Fotó: Molnár Gyula)

Több mint egyéves probléma oldódik meg hamarosan, hiszen rövidesen felszámolják a Tamási határában található illegális hulladéklerakót, a nyolcezer tonnánál is nehezebb műanyag-hulladékot elszállítják – jelentette be a pénteki sajtótájékoztatón Porga Ferenc .

Az eredeti tervek szerint a műanyag hulladékot azzal a céllal szállították Tamásiba, hogy a későbbiekben feldolgozzák, amelyre egy éve lett volna a vállalkozásra engedélyt szerzett cégnek, de az a tavaly októberi határidőig nem történt meg. Működési engedélyét ezért visszavonták és felszólították a céget a szemét elszállítására, amelyet nem hajtottak végre. Porga Ferenc polgármester elmondta, igaz a lerakott anyag nem számít veszélyes hulladéknak, de mennyiségénél fogva mégis terheli a környezetet, rontja a városképet, zavarja a Tamásiban élőket. Ráadásul mindössze néhány száz méterre található a város gyógyfürdőjétől.

– Behozni és itt felejteni könnyebb, mint innen elszállítani a hulladékot, hiszen nekünk törvényesen kell a hosszútávú elhelyezését megoldani, amelynek eddig tartott az átfutási ideje – fogalmazott Süli János miniszter. A térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé, amely a forrást biztosította, egyben jelezte, hogy a hulladéklerakat elszállítása már a jövő hét közepén megkezdődik. – A kormány komoly szándéka, hogy kitakarítsa az országot, megszüntessen minden illegális hulladéklerakóhelyet. Legyen közös ügyünk, hogy tartsuk tisztán az országot, vizeinket, ha kell egymást is figyelmeztessük, hogy a szemét helye mindig a tárolóban van – mutatott rá.

Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium Körforgásos gazdaság fejlesztéséért energia és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint minden jó érzésű ember azt szeretné, ha tiszta környezetben élnénk és ezt meg tudnánk őrizni a gyermekeink és unokáink számára is. Nem csak hangzatos szlogenekre, hanem tényleges cselekvésre van szükség – figyelmeztetett, célozva a Tamásiban történt helyzetre, egyben megköszönve a rugalmas és gyors együttműködést a különböző minisztériumok és hatóságok között. Emlékeztetett, hogy a kormány Tisztítsuk meg az országot címmel indított programot az elmúlt években, amelyre már 8 milliárd forintot költött. Eredményeként pedig 300 ezer tonna illegális hulladékot sikerült elszállítani. Ez a munka folytatódik a jövőben is – mutatott rá.


Nyár végére a város külterületein is minőségi ivóvízhez jutnakTöbb évtizedes elmaradást pótolnak hamarosan Tamásiban azzal, hogy kialakítják a városhoz tartozó külterületeken is a hiányzó vezetékes ivóvízhálózatot. A több mint ötszáz lakost érintő hálózatfejlesztés a Paksi Ipari Park Kft által biztosított forrásból, több ütemben épül ki – derült ki a városvezetés pénteki tájékoztatásából.

Nem kell majd a közkútra járni vízért a külterületen élőknek (Fotó: Molnár Gyula)

A sajtótótájékoztatón elhangzott, elsőként az Adorján-Újtelep területen alakították ki a rendszert, ahol már zajlanak a vízbekötések a háztartásokba. Most a legnagyobb külterületi településrészen, Kosba-Tuskós-Újvárhegyen készült el a második ütem kivitelezése. Az ott lakók megkapták az értesítést arról, hogy a szolgáltatóhoz fordulhatnak és megköthetik a közszolgáltatási szerződést, ezt követően pedig néhány héten belül minden háztartásba bekötik az ivóvizet. Emellett hamarosan megkezdődhet az adorján-pusztai régi, elavult hálózat cseréje, amelynek kivitelezésére már kiírták a közbeszerzést, ezt követően Öreghenye következik, amely szintén rendelkezik már az építési engedélyekkel és hamarosan itt is elindul a közbeszerzés.

- Nyár végére mindenhol befejeződhetnek a kivitelezések és akkortól elmondhatjuk, hogy Tamási teljes területén, beleértve a külterületi részein található településrészeket is jó minőségű ivóvízhez jutnak az ott élők – emelte ki Süli János. A miniszter szerint ez is beleillik azon terveikbe, hogy nem csak Paksot fejlesztik, hanem komoly térségfejlesztést visznek véghez a környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában