Katonai toborzás

2022.05.12. 19:58

Hét település szalagja került a staféta botra

Toborzó Emlékfutás 2022. Ezt az elnevezést viseli az a programsorozat, melyet május 6-a és május 20-a között rendez az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért, a Katonaolimpikonok Baráti Kör és a Magyar Honvédség.

Sz. Á.

Az eseményen hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák váltófutást teljesítenek összesen kétszáztizenkilenc települést érintve. A szervezők az egészséges életmód és a katonai hivatás népszerűsítése mellett szeretnének méltó módon emlékezni a sorsdöntő történelmi eseményekre, a katonahősök önfeláldozó tetteire. Ugyancsak fontos cél a civil társadalom és a honvédség kapcsolatának erősítése, a figyelem felhívása a honvédelem ügyére.

A staféta – korábbi, Baranya megyét érintő útvonalát követően – szerdán este nyolc órakor érkezett Nagymányokra. A városnevet mutató közúti táblánál mintegy félszáz érdeklődő kíséretében Karl Béla polgármester fogadta és köszöntötte a sportos vendégeket, majd a település szalagját rákötötte a staféta botra.

A következő célállomás Bonyhád volt, itt 20 óra 30 perckor Szabó Tibor alpolgármester üdvözölte a csapatot, és ugyancsak szalaggal gyarapította a stafétabotot. A váltó a Mőcsény-Szálka útvonal teljesítése után szerdán éjszaka futott be a megyeszékhelyre. Medinai pihenés után tegnap délelőtt ismét Szekszárd várta a résztvevőket. 

A Babits Mihály Kulturális Központ előtti téren valóságos forgatag alakult ki, köszönhetően azoknak a sátraknak, melyek különböző katonai eszközök, köztük fegyverek bemutatójával álltak az érdeklődők rendelkezésére. A futókat dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott köszöntötte, a szalagot Gyurkovics János alpolgármester kötötte fel a staféta botra. 

A mezőny az I. világháborús emlékműnél tartott megemlékezés után rajtolt el. Közel háromszázan, köztük felnőttek, iskoláskorúak, óvodások és természetesen egyenruhás katonák is vállalkoztak arra, hogy a városban egy kört megtéve teljesítsék az előírás szerinti kilencszáz métert. Az újabb állomáson, Várdombon, Csabók Józsefné, a helyi iskola pedagógusa, Pörbölyön pedig Sipos Lajos, a község polgármestere üdvözölte és ajándékozta meg szalaggal a stafétát, mely csakhamar átért Bács-Kiskun megyébe.

Jól szervezettnek, sikeresnek értékelte a megyében összesen hét települést megmozgató rendezvényt Vén Csaba őrnagy. A Tolna Megyei 8. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője hozzátette, hogy mindenütt olyan segítő, kedvező hozzáállást tapasztalt, mely tovább erősíti a kapcsolatot, a partnerséget a honvédséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában