Szemléletformálás

2022.05.13. 10:20

Klímakonferenciát tartottak a jövő érdekében

A város önkormányzata klímatudatosságot erősítő szemléletformáló konferenciát tartott csütörtökön a polgármesteri hivatalban. A konferencia a Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című projekt keretében valósult meg.

Farkas Eszter

Varjú Viktor, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársa is előadást tartott (Fotó: M. D.)

– A város már régóta foglalkozik a klímastratégia témakörével. Ez most egy nagyon kurrens téma, napirenden van, de azt gondolom, ez egy közös edukációs folyamat is, ami nap mint nap fejlődik. A mai napra épp ebből kifolyólag gyakorlati megoldásokat is hoztunk a résztvevőknek. Ezen a konferencián a települési klímastratégia bemutatása, népszerűsítése, továbbgondolása volt a cél. Januártól egészen június végéig több alkalommal tartottunk ezzel kapcsolatos előadásokat és workshopokat. 

A klímastratégia szemléletformáló projektnek júniusban vége lesz, de párhuzamosan elindult a fenntartható városfejlesztési stratégiának a folyamata, ami át fogja venni ezt a szerepet és továbbviszi ezt a gondolatkört, valamint lehetőséget biztosít arra a városnak, hogy a következő két évben intenzívebb munkával továbbvigye azt – mondta el Dr. Döbrönte Katalin fenntarthatósági szakértő köszöntőjében. Kindl Gábor, a Forgass a földért! (Shoot4Earth) ötletgazdája és szervezője projektbemutatót tartott a konferencián. A projekt is a környezettudatos gondolkodást kívánja erősíteni, május 14-én, szombaton, 10 órakor rajtol a nemzetközi verseny. 

A városok sajátos helyzete a klímaváltozáshoz alkalmazkodás folyamatában, hogy egyszerre okozói az éghajlati válságnak, viszont képesek kezelni napjaink fenntarthatósági kihívásait. Ezen a gondolatmeneten haladva a konferencia fő témakörei többek között a körforgásos gazdaság, a körforgásos városok bemutatása; a klímaplatform intézményi keretei és lehetőségei, azok az intézkedések, amelyekkel Szekszárd a klímasemlegesség felé haladhat; a lakosság, valamint a hazai vállalkozások felkészültsége az éghajlatváltozásra, a vállalati szektor szegmeseinek feladatai voltak. A napot a fenntartható városfejlesztési stratégia munkaanyagának megvitatásával zárták Dr. Mérei András vezetésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában