Hőgyész

2022.05.09. 12:30

Teljesen megújult a faluvégi kereszt

A Hőgyészi Értékőrző Egyesület az idei évben is folytatta a helyi keresztek felújítását.

TN

Maráth Tamás a felújított hőgyészi kőkeresztnél (Fotó: M. F.)

Mint azt Maráth Tamástól, az egyesület tagjától, a munkálatok vezetőjétől megtudtuk, a település déli bejáratánál álló, 1885-ben állított feszületre esett a választásuk, amiből már csak a talpazat maradt meg. Tudomásuk szerint a kereszt költségeit Báró Stockinger János állta a csurgópusztai szőlőből származó jövedelméből. A Reisigberg (Rőzsehegy) lábánál az egykor Tevelre vezető földút és a 65-ös út találkozásánál álló feszület felszentelése a história szerint Szent István, Magyarország első királyának ünnepén, augusztus 20-án volt. Feltehetőleg azért állíttatták, mert katolikus falvakban szokás volt annak idején, hogy így hozták az ide érkező tudomására, keresztény helyen jár. 

A felújított mellett néhány másik helyi kereszt is kisebb rekonstrukción, karbantartáson esett át a közelmúltban. Ipari mosóval tisztították meg ezeket, a betűket újrafestették, és virágokat is ültettek néhányhoz. A renoválásokat sokan támogatták, de az egyesület alszámlát is nyitott a helyi keresztek felújításáért, amelyre továbbra is várják az adományokat.

Maráth Tamás a felújított hőgyészi kőkeresztnél (Fotó: M. F.)

– A fő tevékenységünket, a Hőgyész határában lévő csicsói kegyhely ápolását továbbra is végezzük, a gondozásunk alatt lévő területet évről évre növeljük. Az idén nekiláttunk az egykori Kálváriadomb még meglévő keresztjének a láthatóvá tételéhez. Ennek kapcsán ezúton is köszönet illeti a két tulajdonost, Ambrus Bélánét és id. Paczolay Lászlót a hozzájárulásukért – mondta lapunknak Maráth Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában