Te Szedd!

2022.05.06. 20:00

Van, aki szemetel, és akad, aki összeszedi

Egyre több település csatlakozik megyénkből a TeSzedd! országos szemétszedési akcióhoz. Decsen, Kalaznón és Szekszárdon is nagy sikere volt a programnak.

Farkas Eszter

A péntek délelőtti újvárosi akcióhoz a Kolping iskola diákjai is csatlakoztak (Fotó: Makovics K.)

Tavaly ősszel már kilencedik alkalommal regisztrált a decsi általános iskola gyűjtőpontként hazánk legnagyobb önkéntes szemétszedő mozgalmához, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezett meg. Az idei évben a helyi önkormányzat regisztrált a programra, amihez a hivatal dolgozói, a Decsi Bíborvég Általános Iskola diákjai és tanárai valamint kilenc helyi civilszervezet is csatlakozott, így összesen több mint ötven fő vett részt a megmozduláson. Huber István alpolgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a program koordinátora Heberling Tibor polgármester volt, és több mint száz zsák szemetet szedtek a faluban és környékén.

– Az összegyűjtött szemetet egy használaton kívüli önkormányzati ingatlan udvarán helyeztük el, és a jövő héten ingyenesen elszállítják a program keretén belül – mondta az alpogármester.

Kalaznó első alkalommal csatlakozott a TeSzedd! mozgalomhoz. – A hivatal dolgozóival regisztráltunk csoportként a programra, a csapatnak én lettem a koordinátora mondta Frei-Kovács Mónika polgármester. – Negyvenöt zsákot töltöttünk meg szeméttel, amit a gyűjtési ponton helyeztünk el. Az akcióban biztosították a zsákokat, a kötözőket és a kesztyűket a szedéshez. Május 3-án reggel nyolc órától két csapattal három óráig szedtük a szemetet.

Szekszárdon nemcsak a helyi civilszervezetek vettek részt az akcióban, aktívak voltak a helyi iskolák diákjai és tanárai is. Május 4-én a Dienes Valéria Általános Iskola Grundschule diákjai a Szent Györgyi Albert utcát és környékét, a Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda és Általános Iskola tanulói pedig a Bezerédj utcát és a Béla király teret takarították ki.

Május 5-én a Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollektívája Palánkon, a PTE Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és  Szakképző Iskola osztályai pedig a Szent-Györgyi Albert utcában szedték a szemetet. Május 6-án a Szekszárdi Garay János Gimnázium csapata a Szent István téren és a Babits Mihály Általános Iskola nebulói a Kadarka utcában tevékenykedtek. A Baka István Általános Iskola és a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskola diákjai is részt vettek a mozgalmon.

A Szent István Ház udvarán gyülekeztek reggel az önkéntesek, s innen indultak a „bevetésre" (Fotó: Makovics Kornél)

A Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör idén már második alkalommal vett részt szemétszedési programon. A Székely egyesület, a Kolping Iskola és a Garay János Általános Iskola is csatlakozott a hozzájuk, tájékoztatta lapunkat Horváth Jánosné.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, ami idén már tizedik alkalommal valósult meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak" az önkéntesek. Aki a legközelebbi megmozduláshoz jelentkezni szeretne, nincs más dolga, mint csatlakozni egy már meglévő találkozási ponthoz és részt venni az akcióban. Ehhez e-mail címmel vagy Facebook-profillal kell regisztrálni, majd ezt követően már be lehet lépni a TeSzedd Infopontba, ki lehet választani a megfelelő napot és helyszínt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában