Semmelweis-nap

2022.06.30. 15:30

Zárva lesznek a rendelők és a legtöbb gyógyszertár is

Július 1-je Semmelweis-nap, amely az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap. Ezen a napon zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók és a gyógyszertárak többsége is.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A folyamatos egészségügyi ellátás érdekében az egészségügyi szolgáltatók a sürgős esetek ellátását az ügyeleti rend szerint biztosítják - tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ez vonatkozik a háziorvosi és a kórházi ellátásra is. A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

A gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint biztosított. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva) az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni.

A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az év minden napján, 24 órában működő Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat munkaszüneti napon is hívható, ha mérgezés gyanúja merül fel. Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálató a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöld számon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Egészségügyi és egyészségügyet érintő kérdésekben hiteles tájékoztatást nyújt az év bármely napján 0-24 órában hívható Egészségvonal, amely munkaszüneti napon továbbra is a lakosság rendelkezésére áll. Az Egészségvonal contact center munkatársai az ingyenes, 1812-es zöld számon várják a hívásokat.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában