Denevérmentés

2022.07.03. 07:00

Idén is nagyüzem van a bat-menhelyen

Törpilla, Meszeske és Szőrmók három elárvult, újszülött denevér. A tolnai „bat-menhelyen”, Pilisi István féltő gondoskodása mellett jó esélyük van arra, hogy szerencsésebb társaikhoz hasonlóan ők is felnőjenek és teljes életet éljenek.

Steinbach Zsolt

Pilisi Istvánnál jó kezekben vannak az elárvult, újszülött denevérek (Fotó: Makovics Kornél)

Pilisi István „Pityu” sok mindennel foglalkozott már élete során. Biológusként a denevérmentés immár hosszú évek óta az egyik kedvelt elfoglaltsága a sok közül. (Néhány éve már írtunk az általa „üzemeltetett” „bat-menhelyről”.) Korábban inkább csak bajba jutott, kiszáradt, idősebb denevérek kerültek a menhelyre, azaz Tolnára, Pityu házába. Idén azonban már újszülött, egészen pici bőregerek életben tartásáért és felneveléséért dolgozik gondozójuk, aki egyébként a tolnai gimnázium biológia tanára is.

A kis denevérek tulajdonképpen pont olyan gondoskodást igényelnek, mint az ember csecsemők. Talán még kényesebbek is. Az évek során Pityu egyre tökéletesítette a bat-menhelyi „protokollt”, ami már kezd összeállni a rengeteg tapasztalat alapján. Mára már tudja többek között azt is, hogy az állandó, megfelelő hőmérséklet és páratartalom is kulcsfontosságú a fiatal denevérek életben tartásához.

Pityu ehhez egy némileg átalakított tojáskeltető berendezést vesz igénybe. Az újszülöttek ezen kívül rendszeres (és gyakori) táplálást igényelnek. Ahogy egy ember-babát, úgy őket is 3-4 óránként kell etetni, mama denevér híján megfelelő hőmérsékletű mesterséges táplálékkal. Persze a szoptatás is körülményesebb egy pár grammos állatkánál, mint egy embergyereknél. Cumisüveg helyett Pityu nagyon vékony fecskendőt használ. De már csak azután, hogy rendesen tudnak enni a picik. Mert kezdetben még a folyékony tápanyaggal átitatott porózus anyagot szívogatva jutnak táplálékhoz.

Az étkezés során nagyjából a testsúlyuk 10 százalékát veszik magukhoz a kicsik, ezt előtte és utána történő méréssel ellenőrzi a tanár úr. Vigyázni kell, nehogy a denevér orrába kerüljön a táplálék, ami tüdőgyulladást is okozhatna. A kaja után pedig gondosan meg kell törölgetni a picik száját. Ahogy a kisgyereknél, úgy a denevéreknél is szükség van testápolásra: a hátsó bőrredőjüket fülpiszkálóval meg kell tisztogatni az ürülék maradékától, a szárnyaikat pedig olykor be kell olajozni. Természetesen nem mindegy, mivel etetik a kicsiket. Kezdetben a macskatápszer látszott a legjobb megoldásnak, mára úgy tűnik, a kecsketej az ideális táplálék. Idősebb korban a lisztkukac vált be, de az átmeneti időszakban a lisztkukacot még tejjel kell megtölteni.

Mindezt a procedúrát egészen apró állatkáknál kell alkalmazni, ami nem könnyíti meg a gondozó dolgát. Törpilla például csupaszon, mindössze 0,8 grammos súllyal került a bat-menhelyre, Kakasdról. De egy hét alatt megduplázta a súlyát. Meszeskét Szekszárdról mentették a lelkes állatbarátok. Ő már 1,8 grammosként érkezett, míg a Paksról beszállított árva, Szőrmók (ahogy a neve is mutatja) már viszonylag fejletten, legalábbis szőrösen érkezett.

Pityu a tapasztalatokról, a felmerülő problémákról szakemberekkel is konzultál. Azt reméli, hogy sikerül felnevelnie ezt a három újszülöttet is. Akiket, ha már tudnak repülni, valamelyik denevérkolóniába szeretné visszajuttatni.

Fontos lenne a szemléletváltás
Az emberek zöme a denevérekre minimum tartózkodóan, nem egyszer viszolyogva, sőt, gyakran egyenesen félelemmel tekint. Még manapság is él például az az egyébként fals vélekedés, hogy vigyázni kell velük, mert előszeretettel belegabalyodnak az emberek – főleg a hosszú hajú lányok – hajába, és ez az elképzelt kép sokakat horrorszerűen sokkol.

A denevérek valójában nem igazán keresik a hosszú hajú lányok társaságát. Viszont nagyon hasznos állatok, óriási mennyiségű rovart, például szúnyogot fogyasztanak el. A denevérek megítélésében fontos lenne a szemléletváltás, hogy minél többen igazi valójukban ismerjék meg ezeket az emlősöket.

Magyarországon 28 féle denevérfaj létezik. Meghatározásuk a fogaik alapján is lehetséges, de a szakemberek a denevérek tájékozódásához használt ultrahangok frekvenciája alapján is el tudják különíteni a fajaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában