Klímaváltozás

2022.08.02. 07:00

A gyep is megsínyli az aszályt

A klímaváltozás immár mindenki számára érzékelhető. Nem is kell messzire menni, hogy ezt bárki egyértelműen lássa, hiszen mindenhol kisárgult, kiszáradt gyeppel találkozik az ember. Szakember tanácsát kértük mivel védhetjük növényeinket a rendkívüli időjárásban.

Farkas Eszter

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A száraz hőség nemcsak a gyepnek, a lombhullató fáknak sem kedvez. Olvasónk arról számolt be, hogy száraz levelek sokaságával találkozott egy Sötétvölgyi sétája alkalmával, az erdő látványa a magaslatból pedig igazi őszi hangulatot idézett fel benne. Szekszárd szívében, a Prométheusz parkban sem bírja a forróságot a gyep, ami foltokban szárad ki.

Szakember véleményét kértük, hogyan előzhetjük meg kertünkben és közvetlen környezetünkben a füves területek kiszáradását, elsivatagosodását.

– Fontos újragondolni, hogy milyen növénykultúrákat telepít az ember a környezetébe. A klímaváltozás hatásait már a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, ilyen fokú vízhiányra korábban nem volt példa – tájékoztatta lapunkat dr. Rappai József, kertész, majd hozzátette: jól meg kell fontolni hogyan és miként oldja meg a nyár folyamán az ember gazdaságosan az öntözést.

A szakember kiemelte a kertben a csepegtető öntözőrendszer kiváló megoldást jelenthet. Ezzel a módszerrel célzottan a gyökérzóna nedvesítését tesszük lehetővé. További előnyei ennek az öntözési formának a pontos adagolás, a minimális párolgási veszteség, a víztakarékosság, az egyszerű és precíz tápanyagszállítás, a magas hatékonyság, ami minimális energiabefektetéssel érhető el. 

– A módszer, azért nagyon sikeres, mert gyakorlatilag bárhol felhasználható. Mezőgazdaságban, haszon kertben, de akár parkokban és díszkertekben is elterjedt - mondta el a szakember.

A gyep öntözését a legjobb a reggeli órákban végezni nyáron, mivel a víz ilyenkor tud legjobban hasznosulni. Az alacsony párolgásnak köszönhetően mélyebben jut a víz a talajba, a felesleget pedig a növekvő hőmérséklet párologtatja el, így kisebb az esélye a pangó víz és a befülledés kialakulásának. A kertész javaslata azoknak, akik nem korán kelő típusok, hogy az esti órákat válasszák az öntözésre, ugyanis a párolgás mértéke ilyenkor is megfelelő, viszont nagyobb az esély a befülledésre. 

Az öntözést csak permetezve végezzük, nagy nyomást semmiképp ne használjunk és az árasztásos öntözési módszert sem ajánlatos a gyepnél alkalmazni. Érdemes minél több fát telepíteni, hiszen egyéb kedvező hatásuk mellett az árnyékos helyek sokkal kevesebb vizet igényelnek.

A fűnyírást is érdemes ritkábban végezni és semmiképp nem ajánlatos túl rövidre vágni a gyepet. A mulcsozó fűnyíró egyre népszerűbb, ugyanis fontos szerepe van a vízmegtartásban, a párologtatás csökkentésében.

 

Fotó: Mártonfai Dénes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában