Tippek

2022.08.12. 11:30

Alkalmazzunk praktikákat a strandon tolvajok ellen!

Remek idő ígérkezik hétvégére, megyénkből is sokan célozzák meg a strandokat, fürdőket.

Venter Mariann

Illusztráció (MW)

A kellemes hűsölés azonban keserű élménnyé válhat, ha valakit, miközben elmerül a habokban, kifosztanak. Néhány egyszerű, de nagyszerű szabály betartása azonban elejét veheti a kellemetlenségnek a bors.hu tanácsai alapján.

Először is a pénzről. Ha bankkártyát visz magával valaki, azt mindenképpen zárható helyen – például öltözőszekrényben – tartsa. A PIN-kód ismerete nélkül ugyan pénzt nem tud felvenni a tolvaj, de vásárolni bizony tud, és ha csak órákkal később veszi észre a tulajdonos a kártya hiányát, addigra jelentősen megfogyatkozhat a pénze. Ha olyan helyen strandol, ahol nincs zárható szekrény, akkor javasolt, hogy készpénzt vigyen magával, mégpedig annyit, amennyi tényleg szükséges.

Számolja ki a belépő, a vízibicikli-bérlet és hasonlók árát, tegye hozzá, amennyit költeni szándékozik egyebekre, és ezt az összeget vigye magával. Így legalább a költekezésnek is gátat szabhat. A pénz, mobiltelefon, igazolvány, kocsikulcs, stb., biztos helyen legyen egy vízálló tokban, amit a vízbe is magával vihet.  

Aki nem akarja magával vinni a felsorolt dolgokat, de szeretné mégis biztonságban tudni, készítsen rejtekhelyet. Lehet például egy kis zsákocskát varrni a leterített pléd sarkához, és abba rejteni az értékeket. Alkalmi „széffé" alakítható a kiürült, és gondosan kimosott, kiszárított naptejes flakon is. A hátulján el kell vágni, úgy, hogy ez elölről ne látsszon. Sok minden belefér, és nem valószínű, hogy erre pályázna bárki is. A hűtőtáska is jó rejtekhely, simán bele lehet tenni az értékeket, mert nem valószínű, hogy ebben keresnék. Aki még óvatosabb, az műanyag dobozban az élelmiszerek alá teheti be a legfontosabb dolgokat. 

A megfigyelések alapján sokkal biztonságosabb a strandon az a hely, ahol nagy a forgalom. Ahol sokan járnak-kelnek, hamarabb feltűnik, hogy valaki módszeresen matat a pléddel letakart holmik között. Bár itt nagyobb a nyüzsgés, a biztonság is. Egy gyakorlati tanács: ha kisgyerek is van a csapatban, a szülő telefonszámát érdemes felírni a karjára, így ha elveszne, könnyebb értesíteni a családot. 

Még két megszívlelendő dolog. Semmiképpen ne kérje meg a szomszédos helyen napozókat, hogy vigyázzanak a holmijára. Szép dolog a bizalom, de sajnos lehet, hogy pont ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy érdemes beletúrni a holmijába. A másik: ne posztoljon folyamatosan, mert nem csak a strandon lehet tolvaj. Lehet, hogy a strandos képek láttán indul meg a betörő, hogy „felderítse" üresen álló lakását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában