Falunap

2022.08.08. 09:30

Megünnepelték az újraalapítás háromszázadik évfordulóját

Nem gyakori jelenség, hogy egy községi falunap három napot fogjon át. Sárszentlőrincen azonban a múlt hét végén – pénteken, szombaton és vasárnap – ez történt.

Szeri Árpád

áncs Péter (jobbra) áldotta meg az emlékkövet, Süli János (szürkében) beszédet mondott Fotó: M. D.

– Ennek az az oka, hogy jubileumot ünnepelhetünk – adott tájékoztatást Sátor Géza, a település polgármestere. – Azaz, most van Sárszentlőrinc újraalapításának háromszázadik évfordulója. Ebből az alkalomból az önkormányzat, a Sárszentlőrinci Evangélikus Egyházközség és a Zsivora György Népfőiskolai Alapítvány közösen szervezte meg a falunapot.

A rendezvény nyitányaként pénteken, fotó kiállítás és furulya-orgonakoncert után, a templomban dr. Csepregi Zoltán, az egyháztörténet professzora, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora tartott előadást a falu alapításának történetéről. Ezt követően a Petőfi Sándor Házban helyi alkotók, fafaragó, keramikus, ötvös és tűzzománc készítő munkáiból nyílott kiállítás Sátor Géza köszöntőjével és Könyv István grafikus, a Magyar Kultúra Lovagja méltatásával.

A szombat alapvetően a könnyedebb műfaj kedvelőit várta a Hőskertben. Itt többek között főzőverseny, habparti, népzenei koncert és néptánc előadás, majd késő estétől hajnalig retro diszkózene szórakoztatta a különböző korosztályokat. Ekkor, 16 órai kezdettel nyitotta meg hivatalosan a falunapot a polgármester.

Vasárnap délelőtt, Gáncs Péter nyugalmazott püspök igehirdetése után a közönség a templom kertjében az önkormányzat, az egyházközség és az alapítvány együttműködésével elhelyezett emlékkőhöz sétált. A jubileum tiszteletére állított műtárgyat Gáncs Péter áldotta meg, majd Süli János államtitkár osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel.

Címkék#falunap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában