Sör és virsli

2022.09.05. 20:00

Népszerű volt a retró véradás Szekszárdon

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szekszárdi Területi Vérellátóban hétfőn egész nap hagyományos retró véradást tartottak.

Mauthner Ilona

Ez az ötödik ilyen jellegű rendezvény, jellemzően több, mint százan jelentkeztek (Fotó: M. K.)

Dr. Pászthy Vera, a szekszárdi vérellátó-vezető főorvosa kérdésünkre elmondta, a retro véradás során a régi véradások hangulatát idézik fel, hiszen a véradókat sör-virsli menüvel várták, amely a véradások elengedhetetlen részét képezte egészen a kilencvenes évek végéig. – A retro véradás igen népszerű, hiszen különleges hangulatú esemény. Vérellátónkban igyekeztünk több szempontból a múltat idézni, például a korabeli bútorokból összeállított szoba- és konyhaberendezés, valamint a díszítésként kirakott régi tárgyak igazi retro életérzést sugároznak – mondta a főorvos. Szekszárdon ez az ötödik ilyen jellegű véradás, az eddigi években száz-százharminc donor jelentkezett ezen az eseményen, most hétfő délig több, mint hatvanan, de este hét óráig várták a segíteni vágyókat.

– Nyáron megszokott, hogy kicsit visszaesik a véradások száma, de ilyenkor valamelyest a vérigény is csökken, így ellátási hiány nem alakult ki Tolna megyében. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki, aki egészségesnek érzi magát, gondoljon a véradásra, mint segítségnyújtási lehetőségre, hiszen rengeteg olyan beteg van – köztük sok gyermek és fiatal –, akiknek a kezeléséhez, gyógyuláshoz nélkülözhetetlenek a vérkészítmények. Ezúton szeretném megköszönni rendszeres véradóink önzetlen segítségét, amellyel lehetővé teszik a vérkészítményre szoruló betegek folyamatos ellátását, és biztatnék minden egészséges, segítőkész embert, hogy jöjjön el vért adni, és tapasztalja meg a segítségnyújtásnak ezt az igazán különleges módját  – mondta dr. Pászthy Vera.

Pénteken is lesz véradás, akkor a Dunamenti Polgári Egyesület és az  Országos Vérellátó Szolgálat Szekszárdi Területi Vérellátó által szervezendő VII. Civil Véradásra kerül sor. Ennek helyszíne az Ybl utcai vérellátó állomás, reggel 8 és 13 óra között várják az önkénteseket.

Az eseménnyel kapcsolatos összes fontos információ megtalálható a www. ovsz.hu honlapon.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában