Hagyomány

2022.09.10. 20:21

Szüreti napot tartottak, barátságokat ápoltak a bátaszékiek

Szüreti nappal ünnepelte a város, hogy a környéken élő gazdálkodók megkezdték a szüretet. A bátaszéki szőlészek, borászok a szekszárdi borvidék részeként több mint ötezer hektáron termelnek szőlőt és készítenek belőle bort.

Mauthner Ilona

Szüreti felvonulás Bátaszéken 2022-ben

Fotó: Makovics Kornél

Immár hagyomány, hogy szeptember első felében bornapokat rendeznek, idén – a költségtakarékosság jegyében – csak szüreti napot. A rendezvény pénteken délután kezdődött az általános iskola aulájában, ahol ünnepi testületi ülést tartottak a két testvértelepülés – Besigheim és Nagysalló – polgármestereinek részvételével. Idén ünnepelte Bátaszék Besigheimmel 30 éves, Nagysallóval 25 éves testvérvárosi kapcsolatát.

Az ünnepségen mindhárom polgármester – a német Steffen Buhler, a szlovák Marian Kotora és a bátaszéki dr. Bozsolik Róbert – felelevenítette az elmúlt évtizedek közös eseményeit. A bátaszéki polgármester egy szép kerámiával köszöntötte a két testvárost, a besingheimi polgármester pedig 500-500 eurót ajándékozott a bátaszéki és a nagysallói polgármestereknek, azzal a céllal, hogy a legrászorulóbb családnak továbbítsák azt.

A beszédek után a Felvidéki Néptánc Együttes, valamint a Heimat Német Nemzetiségi Együttes ifjúsági táncosai adtak elő egy-egy műsort, illetve a Pedagógus Kórus tette színessé a találkozót. Ezt követően az ünneplők átsétáltak a Romkertbe, ahol átadták és meg is kongatták az új haranglábat. Este pedig a templomban Balázs János, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész adott nagysikerű koncertet. A bevételt a bátaszéki kálvária kápolna felújítására fordítják majd.

Szombaton délután a szüreti felvonulással folytatódott a program, illetve a II. Géza Gimnázium diákjai idén is beöltöztek korhű ruhákba. A Romkertben most is megtartották a koronázási ceremóniát. II. Géza királyunk szerepét Varga Zsombor, Eufrozina királynőt pedig Fodermayer Anna játszotta el. Az érseket Fekete András, az udvarmestert Borsiczky Ádám alakította. Mind a négyen a gimnázium 12/a osztályának diákjai. Este hat órakor kezdődött a színpadi program, néptánc együttesek, valamint a Csurgó zenekar közreműködésével. Este hét órakor pedig indult a retróbuli, amely a tervek szerint hajnalig tart majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában