Szakképzés

2022.10.27. 20:00

A pályaorientáció került főszerepbe

Szakképzési konferenciát szerveztek csütörtökön Szekszárdon. A Vármegyeházán tartott tanácskozást a Tolna Megyei Szakképzési Centrum (TMSZC) és a Nemzeti Pedagógiai Kar megyei szervezete valósította meg.

Farkas Eszter

Dömötör Csaba (a kép előterében), a TMSZC kancellárja is tartott előadást (Fotó: Mártonfai Dénes)

Fotó: Denes Martonfai

A megyeszékhelyen rendezett szakképzési konferencia a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium együttműködésében létrejött programsorozat részeként valósult meg. A tanácskozást dr. Vizi László Tamásné a NPK elnökségi tagja nyitotta meg, majd Gyurkovics János, a város alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

A szakképzés aktualitásairól dr. Dobos Lilla, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Intézményirányítási főosztályának vezetője tartott előadást. 

– Fontos, hogy folyamatosan nyomon kövessük, hogy mi az, ami leginkább bevonzza a fiatalokat a szakképzésbe. Örömmel jelenthetjük ki, hogy az első helyen a megkérdezett diákok azt választották a legtöbben, hogy azt tanulhatják, ami őket leginkább érdekli – hangzott el a főosztályvezető előadásában.

A főosztályvezető prezentációjában kiemelte az idei tanévre a diákok a legtöbben az informatika és távközlést, második helyen a gazdálkodás és menedzsmentet, harmadik helyen pedig a turizmus-vendéglátás ágazatot választották. A főosztályvezető hangsúlyozta a szakképzési centrumok korszerűsítésével és a képzések átalakításával – például megjelentek a felnőttek számára elérhető ingyenes tanulási lehetőségek, melyek rugalmasak és évközben is elérhetők – sokkal többen jelentkeznek képzéseikre.

Dömötör Csaba a TMSZC kancellárja előadásában kiemelte a TMSZC szakképző iskoláiban nyolc helyszínen, hat településen kínálnak oktatási lehetőséget. Ezek közül három településen – Paks, Dunaföldvár, Dombóvár – található iskolájuk is több megyével határos, ami külön kihívást jelent az oktatók számára. Nyolc iskolájuk közül Szekszárdon található az Ady Endre Technikum és Kollégium, a Bezerédj István Technikum, a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, Dombóváron az Apáczai Csere János Technikum és Kollégium, Pakson az I. István Szakképző Iskola, Dunaföldváron a Magyar László Szakképző Iskola, Bonyhádon a Perczel Mór Technikum és Kollégium valamint Tamásiban a Vályi Péter a Szakképző Iskola és Kollégium.

– Nagyon fontos, hogy a szakmai képző intézményeink innovációt jelentenek, szolgáltatást nyújtanak együttműködve a régió felsőoktatási intézményeivel, vállalataival, önkormányzataival és általános iskoláival. A szervezetünk hatékony oktatási módszertana révén egyénre szabott tanulási lehetőséget biztosít az itt élők számára, ezáltal korszerű, a digitális világban értékes szakmát szereznek nálunk – hangsúlyozta a TMSZC kancellárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában