Magyarok Kenyere

2022.10.14. 17:11

Kenyérrel kínálták a közönséget a diákok

Ünnep méltatta a kenyeret a megyeszékhelyen. Közel tíz éves a hagyomány. A közönséget vendégül látták a diákok. Pékekre mindig szükség lesz.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Irodalmi összeállítás is emlékeztetett pénteken délelőtt a megyeszékhelyen a Garay téren a Kenyér Világnapjára. A Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei szervezetének közös rendezvénye a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részét képezte. Az eseményen a város önkormányzatát Gyurkovics János alpolgármester képviselte.

A megnyitó beszédet Fülöp Mónika, az oktatási intézmény igazgatója tartotta. Mint egyebek mellett elmondta, az iskola élelmiszeripari szakmai munkaközössége 2013 szeptemberében elhatározta, hogy ünnepélyes kereteket biztosít a Kenyér Világnapjának. – Egy számunkra rendkívül kedves tradíciót viszünk tovább – szólította meg a jelenlévőket –, amikor ismét vendégül láthatjuk önöket a pék tanulóink által készített kenyérrel és egyéb termékekkel.

Ez – Lábár Tamás káplán kenyér áldása után, majd a már említett irodalmi műsor után – így is történt. A közönséget diákok kínálták a kis kosarakban elhelyezett, friss és ízletes szeletekkel. A fiatalok hoztak olyan kekszeket is, melyeken a palánki iskola pecsétje jelezte az eredetiséget és különlegességet. Az ünnepséghez a magyar konyhában használatos fűszerek bemutatása tett hozzá szó szerint újabb ízeket.

– Példa értékű ez a rendezvény – húzta alá Vendégh Edit, a NAK megyei szervezetének elnöke. – Az iskola hatékonyan népszerűsítette a pék szakmát. Ezt a törekvést a magunk részéről maradéktalanul támogatjuk, hiszen a kamara célja is az, hogy kellő létszámban álljon rendelkezésre mezőgazdasági és élelmiszeripari szakember az országban. Csakis így lehetséges biztosítani a zökkenőmentes hazai élelmiszer ellátást. Mindezen túl azért is örömmel működünk együtt, mert a NAK és a MAGOSZ már több mint tíz éve szervezi a gazdák áldozatkészségét és szolidaritását kifejező Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot, melynek középpontjában szintén a kenyér, az „élet” van, ahogy elődeink nagyon találóan nevezték.

Jelkép ereje van

A helyszínen volt a Tengelicről érkező Kászpári Károly, Tolna, Somogy és Baranya megye pékszövetségének elnöke is. Lapunk kérdésére hangsúlyozta, hogy a kenyér mennyire fontos, meghatározó a magyarság számára. A búza az életet, az élni akarást és az együtt élni akarást is jelképezi – utalt arra, hogy a Magyarok Kenyeréhez egyaránt hozzájárultak határon inneni és határon túli gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában