Ivóvíz

2022.10.19. 14:44

„Mondj nemet az ólommérgezésre”

A műanyag csövekből készült ivóvízhálózatok esetén nem tapasztalható határérték túllépés a csapvizek ólomtartalma terén.

A kép illusztráció.

Az Egészségügyi Világszervezet minden év októberében meghirdeti a Nemzetközi Ólom Prevenciós Hetet, melyet az idén október 23. és 29. között tartanak meg – hívta fel a figyelmet honlapján a Tolna Megyei Kormányhivatal. Mint azt hozzátették, a kampány eredményességét jelzi az ólom benzinben való felhasználásának betiltása terén elért siker, valamint az ólom festékekben való használatának korlátozása.

Az idei „Mondj nemet az ólommérgezésre” című akcióhét célja, hogy az ólomexpozíció egészségügyi hatásaira, és az összes forrás felszámolása (pl. az ivóvíz ólomtartalma) érdekében tett további sürgős intézkedésekre hívja fel a figyelmet.

Tolna megyében mind az egészségügyi hatóság, mind a vízmű üzemeltetők rendszeresen vizsgálják a csapvizek ólomtartalmát. Az elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy azon hálózati mintavételi pontnak kijelölt épületekben, amelyek 1980-as évek után épültek és már műanyag csövekből készült az ivóvízhálózat, nem tapasztalható határérték túllépés – tudatta a megyei kormányhivatal.

Az akcióhétről ide kattintva tudhat meg többet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában