Kincslelet

2022.11.22. 18:10

A korsó hasa pénzzel volt tele

Szakmai napot tartottak a simontornyai várban, Pendülnek nagy sok aranyforintok címmel. A rendezvényre Dunaföldvárról és Szekszárdról is érkeztek szakemberek.

W. G.

Ódor János, a megyei múzeum igazgatója (jobbról) és Torma József polgármester írta alá a megállapodást (Beküldött fotó)

Máté Imréné intézményvezető, mint házigazda, ismertette a vár közművelődési tevékenységét és múzeumpedagógiai lehetőségeit. Részt vett a programon a város polgármestere, Torma József is, aki Ódor Jánossal, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatójával tíz évre szóló szerződést írt alá.

A megállapodás a 2020-ban, Simontornya közigazgatási területén megtalált, 16. századi éremleletre vonatkozik. Az akkor előkerült korsó 1641 korabeli ezüstpénzt és öt aranyforintot tartalmazott. A szakszerű feltárást, restaurálást követően először a megyeszékhelyen rendeztek belőlük kiállítást, 2021-ben, a múzeumok éjszakáján. Utána a simontornyai várba került az anyag, időszakos tárlatra. A látogatószám bizonyította a nagy érdeklődést, ezért, egy év elteltével úgy döntöttek, hogy érdemes továbbra is ott tartani a kollekciót. Ezt szentesítették most aláírásukkal az érintettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában