Év végi visszatekintő: január

2022.12.21. 07:00

A hideget jól tűrő vasemberek jeges fürdőt vettek a Dunában

Az év végéhez közeledve lapunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra. Egy-egy, egész oldalas összeállítás erejéig sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. Az összegzés elkészítésekor a Tolnai Népújság és a teol.hu archívumában tallóztunk. A sorozat január hónappal kezdődik.

Szeri Árpád

Harmincnál többen vállalkoztak a jeges fürdőzésre (Fotó: Molnár Gy.)

Az idei év első hónapja első napjának első óráiban egy súlyos bűncselekmény szorított háttérbe minden más hírt. „A Tolna megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2022. január 1-jén a hajnali órákban érkezett bejelentés arról, hogy egy férfi Kajdacson, az utcán mellkason szúrta szomszédját. Azonosították az elkövetőt, akit a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a 63-as főúton, Vajta és Cece között elfogtak. A 20 éves férfi elszámoltatása folyamatban van.”

Bors Flóra Anna több szépségversenyen szerepelt (Fotó: TEOL) 

A hónap szerencsére sokkal kellemesebb eseményeket is kínált. Január 15-én, a Mediaworks Hungary Zrt. által immár negyedik alkalommal útjára indított Tündérszépek országos szépségversenye alkalmából Bors Flóra Anna nyilatkozott lapunknak. A Tündérszépek 2021 verseny Tolna megyei nyertesének, Katona Henriettának az udvarhölgye arra biztatta a lányokat, hölgyeket: bátran jelentkezzenek a Tündérszépek 2022-re. 

Már lassan elfeledkezünk arról, hogy az év elején még javában tartott a koronavírus-járvány. Sőt, a kór új variánssal fokozta támadását. „Megérkezett megyénkbe az omikron, megint nagyon sok a beteg” – adta tudtul a január 16-án megjelent cikk címe. A részletekről dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos írt naplójában. 

Dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos számos jelentkezőt oltott be (Fotó: Mártonfai D.)

Voltak és vannak azonban a megyében olyan vasemberek, akiket nem riaszt sem a pandémia, sem a metsző hideg. Január 23-án a téli Duna vizében vettek jeges fürdőt a Vízkereszti Kaland résztvevői Gerjenben. „Süli János miniszter biztató beszéde után végül is harmincegyen vállalkoztak arra, hogy megmártózzanak a folyóban. Köztük volt Romhányi Károly”, Gerjen polgármestere is. 

Ugyancsak az érdekességek közé lehetett sorolni a január 24-én megjelent hírt. „A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium történelem-latin szakos tanára, Töttős Gábor hívta fel figyelmünket a legidősebb érettségizőjére. Kovács Károly hetvenegy évesen vizsgázott, emelt szintű érettségi vizsgát tett történelemből.” 

A zombai Kovács Károly 71 évesen érettségizett (Fotó: Makovics K.)

Gazdasági sikerek is fémjelezték az évet, a január 25-én megjelent tudósítás arról számolt be, hogy az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére kiírt pályázat első körének szekszárdi nyerteseit köszöntötték Szekszárdon. „Két nyertes, a Tolnatej Zrt., valamint a Mészáros Borház és Pincészet összesen 1 milliárd 800 millió forintot kap tevékenységének bővítésére. Horváth István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a döntéseket az indokolta, hogy a tejfeldolgozás és a borászat meghatározó a város és a környék gazdasági életében.

Feldman Zsolt államtitkár (balról), Mészáros Péter és Mészáros Pál, Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója, Horváth István (Fotó: Mártonfai D.)

„Dr. Korossy Ildikó 2022. január elsejei dátummal lett a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzője. Január 27-én megjelent interjújában elmondta, hogy korábban Villányban dolgozott aljegyzőként, Kozármislenyben és Beremenden pedig jegyzőként. „A jegyzői évek is felvérteztek olyan tapasztalatokkal és szakmai meglátásokkal, amelyeket itt, Tolna megyében ugyancsak kamatoztatni szeretnék” – jelentette ki.

Dr. Korossy Ildikó, Tolna megye főjegyzője (Fotó: M. D.)

A hónap végén, január 29-én ünnepélyes keretek között avatták fel a részben megújult Német Házat szombat Bátaszéken. – A mai nap ünnep a bátaszéki németségnek – idézte lapunk Potápi Árpád János államtitkár, országgyűlési képviselő hivatalos Facebook-bejegyzését. 

Horváth István és Potápi Árpád János a Német Ház átadásán (Fotó: Makovics K.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában