Jegyzet

2022.12.28. 21:00

Az élet értelme

Az ember az élete során – különösen így óév végén, újév kezdetén – sokszor felteszi magának a kérdést, mi is az értelme az életének. A helyes válaszokat sajnos nem mindig találja meg.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

A múltkoriban olvastam erről egy vicces elmélkedést. A teremtés első napján Isten azt mondta a tehénnek: „Neked a tűző napon, esőben, hóban, tejet kell adnod! Erre adok neked 60 évet.” Erre a tehén: „Ilyen kemény életet akarsz nekem adni 60 évig? Visszaadok ebből 40-et.” Isten beleegyezett. 

A második nap Isten azt mondta a majomnak: „Neked életed során nevettetned kell az embereket. Adok erre 20 évet.” A majom válaszolt: „Dögunalom, elég nekem ebből 10 esztendő is.” A harmadik napon Isten megteremtette a kutyát: „A kapuban kell ülnöd, meg kell ugatnod mindenkit, aki elmegy a ház előtt. Adok neked 30 évet.” A kutya: „Ugatni egész nap? Visszaadok 15-öt.”

A negyedik nap Isten megteremtette az embert, mondta neki: „Élvezd az életet, adok erre neked 20 évet.” Az ember megijedt, így könyörgött: „Ez túl rövid élet lenne, kérlek add nekem azokat az esztendőket is, amiket a tehén, a majom és a kutya visszaadott.”

Az Isten beleegyezett. Ezért van az, hogy az első 20 évben egész nap csak eszünk, iszunk, no és kicsit tanulunk. A következő 40 évben viszont megállás nélkül robotolunk, ezt követően – szerencsés esetben – 10 évig nevettetjük az unokáinkat, az utolsó években pedig csak ülünk a ház kapujában, és morgunk mindenkire, aki elmegy előttünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában