Tábori Kiképzési Hét

2022.12.11. 16:54

Harcászati gyakorlatot is szereztek az önkéntes tartalékosok

A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred négy alegységétől - az úgynevezett területvédelmi zászlóaljaktól - érkezett az az önkéntes tartalékos állomány, akik tábori körülmények között frissítették és mélyítették el tudásukat december első pár napjában a táborfalvai Kiképző Bázison.

TEOL

Harcászati gyakorlaton az önkéntes tartalékos állomány (Fotó: Józan Tímea)

Kitűzött cél volt a felkészítés során megkezdeni a modulképzéssel nem rendelkező és folytatni a felkészítéssel rendelkező állomány kiképzését, annak érdekében, hogy képesek legyenek az alaprendeltetésből adódó feladataik ellátására, a raj összekovácsolására, emellett a tartalékos parancsnoki állomány felkészítésére is nagy hangsúlyt fektettek – tájékoztatott Józan Tímea hadnagy, a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred kommunikációs tisztje.

Az első napon az adminisztrációé és a körletek elfoglalásáé volt a főszerep, majd biztonságtechnikai rendszabályok ismertetése és a táborparancs felolvasása következett. A kiképzési foglalkozások már másnap elkezdődtek, amely során a tartalékos állomány többek között általános harcászati, vegyivédelmi, egészségügyi és műszaki kiképzésen vett részt. A különböző tantermi foglalkozások mellett harcászati tapasztalatra is szert tettek a kiképzés résztvevői a táborfalvai gyakorlótéren, ahol az úgynevezett MILES rendszer segítségével felmérhető volt, ha valakit találat ért, s ennek segítségével kiküszöbölhetővé váltak az addigi hibák, s ezáltal felkészültebbé váltak az önkéntes tartalékos katonák.

A Tábori Kiképzési Hét alatt a tartalékos honvédek szigorú napirend szerint – reggeli testnevelés, sorakozó, elméleti és gyakorlati foglalkozások, takarodó – a kiképzők szigorú felügylete és szakmai segítségükkel hajtották végre csapatban a feladatokat.

– Jelenleg kiképzőként tevékenykedem a táborban, egészségügyi felkészítést tartok a katonák egyéni elsősegély felszerelésről, továbbá ABV vegyivédelmi oktatást is – mondta a Szekszárdról érkező Mezei Zsolt őrmester.  A 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj katonája azt is elárulta, hogy mint kiképző számára a legnehezebb feladat a fiatal állományt rászoktatni a szigorú katonai kötelmekre. – Minden kezdet nehéz, de azt gondolom, hogy aki elhivatott, maximálisan fog teljesíteni és azt is fogja nyújtani. A kiképzendők teljes mértékben pozitívan állnak a feladathoz, isszák a kiképzők szavait, és elég sok kérdés fel is szokott merülni bennük, amire a legjobb tudásom szerint igyekszek választ is adni nekik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában