Egy város születése

2022.12.12. 17:00

Izgalmas gyűjtemény került elő a szekrény mélyéről az egykori tanácstitkár hagyatékából

Az eltűnt városkép nyomában – színes diaképeken a paksi főutca építészeti emlékei címmel tartott a napokban előadást dr. Hanol János, aki bár a helyi polgármesteri hivatal kommunikációs csoportját vezeti, a legtöbben mégis helytörténeti tevékenysége révén ismerhetik.

G. R.

Hanol János speciális módszerrel digitalizálta a diafilmkockákat

Fotó: Molnár Gyula

A várostörténet iránt érdeklődőknek már ismerős lehetett a mostani előadás is, hiszen 2019-ben, amikor Paks várossá válásának 40. évfordulóját ünnepelték, Az eltűnt városkép nyomában címmel akkor a Paksi Hírnökben ma is futó sorozat is indult, amelyben dr. Hanol János a település ma már nem látható épületeire igyekezett felhívni az érdeklődők figyelmét. 

Az anyag történetéről lapunknak elmondta, 2018 táján izgalmas, színes diafilmgyűjtemény került elő dr. Tarján Balázs, Paks egykori tanácstitkárának hagyatékából, gyakorlatilag egy szekrény mélyéről. Az előkerült filmkockák azt az időszakot, 1975. környékét örökítik meg, amikor az atomerőmű-építés hatására már két és félezerre duzzadó munkáslétszám egyre gyorsuló ütemben kezdte átformálni a Duna-parti település és környéke arculatát. Tulajdonképpen ekkor kezdett várossá alakulni Paks.

Tarján Balázs a munkák megkezdésekor bontásra ítélt épületeket igyekezett megörökíteni az utókornak. A képsorozat értékét felismerve Hanol János speciális módszerrel digitalizálta a diafilmkockákat, hogy nagy felbontásban is láthatóvá tegye őket. – Ebből készült ez a kiselőadás, tulajdonképpen egy várostörténeti időutazás, amelyet a négyszáz darabból álló saját paksi képeslapgyűjteményemből további archív képekkel, képeslapokkal egészítettem ki, formáltam egésszé – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában