Munka

2022.12.14. 14:32

Közel ötszáz álláskereső életét változtatta meg a program

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult hat éves – a Szekszárd Megyei Jogú Város és várostérsége foglalkoztatási helyzetének javítása című – projektet zártak le szerda délelőtt a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

Farkas Eszter

Fotó: Makovics Kornél

A zárórendezvényt Gyurkovics János alpolgármester nyitotta meg, majd ismertették a program célkitűzéseit, eredményeit. A konzorcium tagjai Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetésével a Tolna Megyei Kormányhivatal és az Újra Dolgozni Tolnában Egyesület voltak. A projekt célja a foglalkoztatási színvonal emelése volt a megye kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzete miatt, konkrét célkitűzések megvalósítása mellett, ezen belül is három szakmai területen: a feldolgozóiparban, a közszolgáltatásokban és a turizmusban.  

A „Szekszárd Megyei Jogú Város és várostérsége foglalkoztatási helyzetének javítása” című projekt eredeti célkitűzése 2021 augusztus 31-ig háromszázkilencvenkét hátrányos helyzetű álláskereső, illetve inaktív személy bevonása volt. A projektidőszakot többször meghosszabbították, és 2021-ben megvalósult egy többletforrás-ráemelés, így jelentős összeggel sikerült bővíteni a célcsoport támogatására fordítható forrást. Ennek köszönhetően – kisebb megszakításokkal – 2017 júniusa és 2022 júniusa között, hat évig adott lehetőséget a Szekszárdi járásban élő álláskeresők munkához segítésére. Ezen időszak alatt közel ötszáz fő vált a program résztvevőjévé. 

Fotó: Makovics Kornél

Mátyás Tibor Attila, a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály, Munkaerőpiaci és Alapkezelési Osztály vezetője ismertette a projekt eredményeit. A programban tíz célcsoport vett részt: alacsony iskolai végzettségűek, huszonöt év alatti fiatalok, vagy harminc év alatti pályakezdő álláskeresők, ötven év felettiek, GYED-ről, GYES-ről, GYET-ről, ápolási díjról visszatérők, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, megváltozott munkaképességű személyek, roma nemzetiséghez tartozó személyek, a közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerő-piacra visszavezethetők és az inaktív személyek.

Fotó: Makovics Kornél

A célcsoportból bevont négyszázkilencvenkilenc személy közül négy fő vett részt képzésben, háromszázötvenhat fő hetven-száz százalékos mértékű bérköltség támogatással, harmincöt fő hetven százalékos bértámogatással helyezkedett el, egy fő vállalkozóvá váláshoz vett igénybe segítséget, százhárom fő pedig nem kapott anyagi támogatást, viszont ők is különféle munkaerő-piaci szolgáltatásokban részesültek, részben a foglalkoztatási osztály munkatársaitól, részben az Újra Dolgozni Tolnában Egyesület szakembereitől. Szolgáltatást minden résztvevő kapott, végeredményben a programban való együttműködés minden célcsoport és mindkét nem esetén kedvező volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában