Garay-bál

2023.01.13. 20:07

Báli ruhát öltöttek a garaysták, két év után újra együtt mulathatnak

Szép hagyományt folytatnak a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban, hiszen a diákság a névadóról elnevezett bálon kapcsolódik ki. A fiatalok a szokásoknak megfelelően elegáns ruhát öltöttek a péntek esti mulatságra.

Szepesi László

A nyitótáncot a Bartina együttes adta a Garay-bálon

Fotó: Makovics Kornél

Múlt héten volt Vízkereszt. Jeles nap, bő kétezer éve a napkeleti bölcsek, a háromkirályok ekkor keresték fel a gyermek Jézust. Napjainkban pedig ez a farsang, a vidámság, a tavaszvárás, a hamvazószerdáig, a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjtig tartó báli szezon kezdete.

Szekszárdon a Garay gimnázium diákjai idén az elsők között tartják a bált, talán azért is siettek, mert a járvány miatt két évig ennek a programnak a megtartására nem volt lehetőség.

Nagy volt a készülődés, hisz ez nem a gólyabál vagy a szalagavató, amikor a friss gimnazistákat ünneplik vagy a végzősök mulatnak, illetve alapítványi bál, mikor inkább a felnőttek töltik meg a termet. Most valamennyi diák együtt örülhet.

Délután a tornateremben beállítottak minden osztálynak egy-egy asztalt, ezekre kerültek, főleg a szülők jóvoltából az étkek, a sütemények. A szomszédos díszteremben pedig este hét órakor az igazgató, Heilmann Józsefné megnyitotta a bált.

Beszélt a farsangról, az időszak hagyományairól, s elmondta, fontos alkalom ez, mikor valamennyi garaysta, kellemes környezetben, vidám hangulatban együtt tölthet egy estét. Szolgálja ez a közösségépítést, s most, mikor az első félév lassan véget ér, már a jegyeket jórészt lezárták, lehet kicsit lazítani.

Az intézményben nemcsak az ismeretek átadásának, megszerzésének vannak komoly hagyományai, de a gyerekek azt is elsajátítják ezeken az alkalmakon, hogy miként lehet és kell kulturáltan kikapcsolódni. 

A nyitótáncot a Bartina együttes adta, legtöbben közülük a délelőttöket is ebben az épületben töltik, hisz sokan ennek a gimnáziumnak diákjai. A program úgy szólt, tízkor lesz tombola, s éjfélig tart a bál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában