Civil összefogás

2023.01.27. 20:00

Csatár-alsóvárosi szervezet alakult

Egy új civil szervezet alakult pénteken este Szekszárd déli részén. A Szegedi család pincéjében, ahol a környéken lakók, több mint félszázan megalakítottak egy Csatár-alsóvárosi Civil Szervezetet. 

Szepesi László

A városrész további fejlődéséért akarnak tenni (A szerző fotója)

Egy alsóvárosi szervezet alakításának szándéka már régi, mert Bartók Julianna, a szekszárdi tanyavilágot őrző, védő Szőlő-Szem, a Szomszédok Egymásért Mozgalom jelenlegi elnöke hat évvel ezelőtt létrehozott egy facebook csoportot, a „Volt egyszer egy Csatár”-t, s ennél sokkal régebbi az 1989-ben létrejött Római Katolikus és Polgári Olvasókör jogutódjaként 2005-ben megalakult Szekszárd-Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület, és mindkettő tagjai a megyeszékhelynek ezen a részén élnek. Most a két csoportban szereplő, de azokon kívül nem tagok is megalakították az új, Alsóutca Csatár 1826-2023 társaskört. 

Az alakuló ülésen részt vett – úgy is, mint a társaskör tagja – Máté Péter, a körzet közgyűlési képviselője és Zaják Rita képviselő, önkormányzati tanácsnok. A levezető elnök, dr. Zengődi Roland ügyvéd közreműködésével megválasztották a héttagú elnökséget. A társaskör egyházi elnöke Molnár Erik atya lett, elnöknek pedig megválasztották Szegedi Attilát.

Az elnök elmondta, szándékuk, hogy a meglévő civil körökkel közösen, mintegy partnerként tegyenek meg minden tőlük telhetőt a városrész további fejlődéséért. Az alsóutcai gazdáknak javarészt Porkolábvölgyben, Ivánvölgyben, Baranyavölgyben, vagy Faluhelyen, Csatáron voltak, vannak a pincéik, így sok kapcsolódási pont van a katolikus körrel. 

A hajdani, klasszikus értelemben vett Alsóváros a múlt század második felében szinte megszűnt létezni, s azok közül sokan, akik ezen a részen, akár a régi utcákban, vagy az újabb lakótelepeken élnek, nem is tudják, hogy milyen értékeknek az örököseik. Az új civil szervezet tagjai, akik a Csatári toroktól, egészen Szőlőhegyig terjedő városrészen élnek, vallási, politikai nézetektől függetlenül, megfelelő rangot szeretnének adni Csatárnak amely, mint mondták, méltatlanul, szinte kimaradt a város térképéből.   

Felsorolták az új társaskör céljait. Szóba került, hogy a volt csatári iskolában van egy harangláb, s annak repedt a harangja, ezt kéne felújítani, aztán, hogy az idősebb korosztály bevonásával őrizni kell, továbbadni Csatár múltjának további értékeit, a hagyományaikat, vagy például gondozni Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros emlékhelyét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában