Mulatság

2023.01.30. 17:02

Hajnalig ropták a svábok Pakson

Új helyszínen, a Csengey Dénes Kulturális Központ aulájában, de a megszokott kiváló hangulatban rendezte meg az idei Sváb Bált a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat szombaton este. Féhr György elnöktől megtudtuk, az idei helyszínváltásra azért volt szükség, mert energiatakarékossági okból időszakosan bezárt a bálnak korábban helyet biztosító Dunakömlődi Faluház.

Gazsó Rita

Mint mondta, a Sváb Bál története sok évre visszanyúlik, csaknem a Roger Schilling zenekar megalakulásával egyidős. Elsőként 1993-ban szervezték meg a mulatságot, de rendszeressé csak a nemzetiségi önkormányzat 1998-as létrehozását követően vált. Azóta csekély kivétellel, mint amilyen a pandémia miatti kényerszünet volt, minden évben összegyűlnek a helyi és környékbeli svábok. Volt amikor az ASE Sportcsarnokot is megtöltötték, ötszázan-hatszázan jöttek össze, máskor az ESZI sportcsarnokában gyűltek össze háromszázan-négyszázan. Ám többségében a Dunakömlődi Faluházba szervezték a hangulatos estet, ahol 180-200 vendég ünnepelt együtt, igaz, ez a színhely sokszor már kicsinek bizonyult. Kényszer-szülte megoldás volt tehát a paksi művelődési ház , de úgy tűnik, bevált: 200-250 ember kényelmesen elfért itt. A közösségnek nagyon tetszett, így lehet, hogy ezentúl is ide szervezik a bált – jelezte Féhr György.

Fotó: Molnár Gyula

– Családias hangulatú, meghitt ünnepség zajlott le idén is, a megjelentek többsége a helyi német nemzetiségi élet állandó szereplője, a bál résztvevője évek óta: az egyik feldíszíti, a másik "telezenéli", -táncolja a helyet, mindenki hozzáteszi a magáét – fogalmaz a nemzetiségi önkormányzat elnöke. Természetesen nem csak a helyiek és környékbeliek mulattak együtt, sokan érkeztek Györkönyből, Németkérről, Bátaszékről, sőt távolabbról, Pécsről, Veszprémből, Győrből is. 

– Jó alkalom ez arra, hogy ilyenkor összegyűljünk, beszélgessünk és jól érezzük magunkat – mondta Féhr György, akitől megtudtuk, jó hangulatnak idén sem voltak híján. Batyus bálként mindenki hozott valami finomságot, és azzal kínálgatták egymást körbe. Sós- és édessütemények, zsíros kenyér, a pálinkától a pezsgőig finomabbnál finomabb italok kerültek az asztalokra. Az elnök kétnyelvű köszöntője után, este 7-től a Roger Schilling és a Szomorer Jung zenekar játszott, a Paksi Német Hagyományőrző Egyesület pedig hagyományos sváb táncokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, akik ezúttal is hajnalig mulattak együtt. Féhr György megjegyezte, hogy igen ritka már az olyan bál, mint ez, ahol fúvós zenére tradiconális sváb módon táncolnak. Talán ezért is járnak olyan sokan vissza minden évben – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában