Energiamegtakarítás

2023.01.19. 10:37

Korszerűsítik a közvilágítást Simontornyán

A simontornyai képviselő-testület az elmúlt év végén több, energiahatékonyságot növelő döntést is hozott – tájékoztatta lapunkat erről az időszakról Torma József polgármester.

B. M.

Illusztráció: MW

Ismertette, hogy a döntések révén hatvanmillió forintot meghaladó értékben előkészítés alatt áll a közvilágítás korszerűsítése. Első körben a hatszáztizenkilenc elavult, nagy fogyasztású lámpatest közel nyolcvan százalékának a cseréje valósul meg. Az új LED-es lámpák biztosítják majd a fényerőszabályzás lehetőségét, ennek révén a simontornyai önkormányzat legalább ötven százalékos energiamegtakarítást remél. 

Torma József polgármester arról is beszámolt, hogy a döntések alapján már megvalósult több intézmény belső világításának korszerűsítése és az épületek födémszigetelése is. Simontornya önkormányzati hivatalával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az megkezdte az önkormányzat és intézményei 2023-as költségvetésének előkészítését. 

Ismertette továbbá, hogy a jelenleg rendelkezésre álló pénzügyi adatok alapján tervezett bevételek, a várható, már emelt rezsidíjak és bérnövekmények figyelembevételével kalkulált kiadások egyenlege nem fest túl rózsás képet. Az önkormányzat konyhája műemléképületben található, amelyben ezen okból minden berendezés árammal működik. 

A havi áramdíj négy–hatszázezer forint közötti mértéke az idei évben a négyszeresére nő majd, amely jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy tíz–tizenötmillió forintos működési hiány keletkezzen. Az óvoda esetében jelenleg legalább húszmillió forint hiánnyal számolnak a képviselők. 

Torma József polgármester hozzátette, hogy a többi intézmény esetében sem biztatók az első kalkulációk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában