Egészségügy

2023.01.02. 15:30

Új orvosi eszközöket kapnak a mentősök

A magánszemélyek minden évben felajánlhatják adójuk 1 százalékát egy civil szervezet vagy kezdeményezés részére.

TEOL

Illusztráció: PTE/Csortos Sz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szeptemberben közzétett adatai alapján 2022-ben 1,45 millió ember 10,9 milliárd forintot ajánlott fel 28 795 civil szervezetnek. A K&H Csoport dolgozóinak SZJA egy százalékos felajánlása jóvoltából az Országos Mentőszolgálat pécsi mentőállomása részesül támogatásban.

A K&H gyógyvarázs 2004 óta támogatja a hazai gyermekegészségügyet, amiben a cég dolgozói is aktívan részt vesznek. A tavalyi SZJA egy százalékos felajánlásokból a mentőállomás olyan vérnyomásmérő mandzsettákat kap, amelyek a csecsemők és kisgyermekek ellátásához szükségesek. A támogatás részei továbbá azok a cserélhető pulzoximéter szenzorok is, amelyeknek segítségével a szakemberek pontos és megbízható adatokat kapnak a vérben keringő oxigén arányáról. 

Ez az érték gyermekeknél kiemelten fontos, mert a keringésleállások nagy része légzési elégtelenségből alakul ki. „2022 januártól júliusig a pécsi mentők 1644 gyermek pácienssel találkoztak, ebből 840-nel mentési, 804-gyel megfigyelést igénylő szállítási feladat volt. 

A kapott eszközök nemcsak Pécs, hanem a nagyobb környező térség mentőellátásában is segítséget jelentenek” – részletezte a támogatás fontosságát Boronkai Tamás, a pécsi mentőállomás vezetője. „Amikor egy bajba jutott gyermekért sietünk, egyszerre vagyunk mentősök, szerető édesanyák, aggódó édesapák. Célunk, hogy minden mentőegység meg tudja adni a lehető legjobb ellátást a sérült és beteg gyermekek számára. Ebben – a szakmai felkészültségen túl – ezek az eszközök is sokat segítenek.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában