Térképészeti nap

2023.02.05. 07:00

Hagyományt teremtenének Bonyhádon is

A magyar katonai térképészet nap alkalmából február 3-án első alkalommal szerveztek szakmai konferenciát a Völgységi Múzeumban.

Farkas Eszter

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott esemény alapvető célja a történetiség mellett a térképészeti különlegességek bemutatása, illetve a térképek fejlődésének nyomonkövetése, a technika és technológiai fejlődés befolyásoló hatásának bemutatása és a különböző korokban a térképek jelentőségének pillanatfelvételezése.

Dr. Gyenizse Péter a PTE TTK tanszékvezető docense Digitális térképek és űrgeodézia címmel tartott előadást (Fotó: Máté Réka)

A konferencia tematikusan egymásra épülő előadásai egy valódi időutazást tettek lehetővé az érdeklődők számára – tájékoztatta lapunkat J. Stefán Klára. A muzeológus hozzátette: dr. Farkas István Gergő, a Völgységi Múzeum igazgatója a megnyitót követően egészen a római korig visszanyúló ismert és kevésbé ismert térképekkel, térképezési technikákkal, viszonyítási és tájékozódási praktikákkal tette szemléletessé előadását.

A meghívott előadók közül dr. Nagyváradi László, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet docense a legősibb ismert térképmaradványoktól egészen az új- és legújabb kor térképezési módszeréig mutatta be a térképészetben rejlő lehetőségeket, felvonultatta a tájolás és különféle vetületekben rejlő érdekességeket.

Dr. Nagyváradi László, a PTE docensének előadása (Fotó: Máté R.)

Dr. Gyenizse Péter, a PTE Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docense a legújabb térképezési technikák mellett a GIS jelentőségét, a tér- és geoinformatika fontosságát helyezte előtérbe a különféle szoftverek és mindennapokban használt eszközök használatán keresztül. A különböző gazdasági ágazatokban történő gyakorlati alkalmazásokon keresztül szemléltette a geoinformatika sokszínűségét. Kitért emellett a más bolygók, égitestek jövőbeni megismerésének lehetőségeire, az űrkutatás és az űrgeodézia legújabb kutatási irányaira is.

A Völgységi Múzeumban hagyományt teremtenének a térképészeti konferenciából (Fotó: Máté R.) 

A tudománynépszerűsítő és szakmai nap végén Gábor Zsolt muzeológus valódi különlegességgel készült, hiszen szülővárosa, Szeged szabad királyi város idejében készült térképét kézzel fogható formában adta közre. Személyes élményekkel fűszerezett előadásban ismerhették meg az érdeklődök Szegedet térképeken keresztül – mondta el lapunknak J. Stefán Klára. A tartalmas tudományos délután során az érdeklődők kérdéseikre is választ kaphattak.

A Völgységi Múzeum tudományos műhelyként is folytatja tematikus programjait: február 11-én a Nők a Tudományban szakmai napra várják az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában