Almanach - Decs

2023.03.10. 07:00

A helyiek legnagyobb örömére tovább szépül a Sárköz fővárosa

Sok fejlesztést hozott a településre, de továbbra sincs megállás, Heberling Tibor polgármester nemcsak a falut teszi élhetőbbé, a decsiek életét is szeretné megkönnyíteni. Az ambiciózus polgármester mesélt portálunknak az elmúlt évek legnagyobb beruházásairól, további céljairól.

Farkas Eszter

Ahogy a polgármester fogalmazott, haladni kell a korral

Fotó: Makovics Kornél

A legnagyobb és leglátványosabb beruházás kétségtelenül a faluház átfogó felújítása volt, ami 280 millió forintból valósult meg, azonban felújították a helyi óvodát is, és több járművel is bővült az önkormányzat gépparkja.

– Fontosnak tartom, hogy jó véleménnyel legyen mindenki, aki Decsre érkezik. Teljesen mindegy, hogy milyen céllal jön hozzánk valaki, egy izgalmas látképet kell biztosítanunk, hiszen az illető Sárköz fővárosába érkezett meg – mondta büszkén Heberling Tibor polgármester.

A varázslatos panoráma kialakításához a legapróbb lépések vezetnek el, tudtuk meg a polgármestertől, aki külön kiemelte, milyen fontos a virágosítás és a helység dekorálása. Mindegy hogy Halloweenről vagy Karácsonyról van szó, a falu apraja és nagyja egyaránt örül a településen elhelyezett díszeknek és díszleteknek.

Helyi lakosok támogatásával, felajánlásokból készültek el a kovácsoltvas kerítés mezők.
Fotós: Makovics Kornél

– Külön kis csapat dolgozik azon az év szinte minden napján, hogy a község tiszta legyen és takaros. Az ünnepekhez kötődően minden egyes alkalommal fantáziadús dekorral örvendeztetnek meg minket. Heberling Tibor kiemelte, hogy a helyi vállalkozók mellett áll, ezért a legtöbb munkát helyben próbálja, főként az itt élő – vagy ha arra nincs lehetőség – a környékbeli vállalkozókkal megoldani. 

A Magyar Falu Program (MFP) keretében nyert furgonnal oldják meg az ételkiszállítást az idősebb polgároknak
Fotós: Makovics Kornél

A pályázatokból nyert járműveket is igyekeznek minél inkább a közösség javára fordítani. Az önkormányzat saját kisbuszát ajánlotta fel a májusban, Veszprémben fellépő helyi iskolásoknak.

– Idén hatalmas szenzáció történik, ugyanis a helyi iskolások egészen Európa Kulturális Fővárosáig viszik Decs hírnevét. Májusban a Bíborvég Általános Iskola – Kozma Erzsébet igazgatónő – bábcsoportja fog fellépni Veszprémben, amire természetesen felajánlottuk az önkormányzat egyik kisbuszát. A gyerekeknek közös pólóval is kedveskedünk és természetesen a üzemanyagköltséget is teljes egészében átvállaltuk. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, mivel ezek a gyerekek jelentik a falu jövőjét.

Szintén az MFP keretében pályázott a falu vezetése a Tanyagondnoki Szolgálatot ellátó 9 fős kisbuszra
Fotós: Makovics Kornél

Szintén látványos fejlesztés van folyamatban a falu elején található temetőben és környezetében. Egy vállalkozó téglákat ajánlott fel az önkormányzatnak, melyből a temető kerítésének alapját építették meg, ezt követően készíttetett kovácsoltvas mezőket a falu vezetése.

– A képviselő-testület gyűjtést szervezett, amiből a kovácsoltvas mezőket vásároltuk meg, így nyerte el végleges formáját a kerítés. Ezenfelül pályázatot nyertünk egy urnafal megépítésére is, ami hamarosan teljesen elkészül.

A MFP támogatásával készül a temetőben a 30 férőhelyes urnafal
Fotós: Makovics Kornél

Ahogy a polgármester fogalmazott, haladni kell a korral, ezért új köntöst kapott a település honlapja is, ami ezáltal sokkal áttekinthetőbb, kezelhetőbb akár az idősebb polgárok számára is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában