Tanulmányi verseny

2023.03.31. 10:00

A jövő szakemberei bizonyítják tudásukat Palánkon

Az ország mezőgazdasági képzéssel foglalkozó iskoláinak legjobbjai mérkőznek meg egymással Palánkon a héten.

Szeri Árpád

Gőzerővel zajlanak a tudáspróbák a Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium épületében. Az intézmény országos szakmai tanulmányi versenynek ad otthont.

A gyakorlat mellett az elméleti tudásról is számot kell adniuk (Fotó: Mártonfai D.)

Fontos feladataink közé tartozik a tanulmányi versenyek szervezése – mondta el lapunknak a helyszínen tartózkodó Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szakképzési és Szaktanácsadási igazgatója. – De nem érjük be ezzel a jogszabályi előírással. Alapvető számunkra, hogy a munkaerő-utánpótlás az agráriumban is felkészült szakemberekkel valósuljon meg. Az nyilván evidencia, hogy ez a felkészítés a szakképzésben zajlik. Viszont a tanulmányi versenyeken, főleg, ha országos döntőről van szó, mint most, a színvonalról is érzékletes képet kapunk. Itt bizonyosodhatunk meg arról, hogy valójában mit is tudnak a gyerekek. 

Az igazgató hozzátette, hogy betekintett a versenyszámokba, a szóbeli és gyakorlati feladatokba egyaránt. Akadtak, akik remekül teljesítettek, mások viszont némileg elmaradtak ettől a nagyon magas szinttől. Ez azonban nem feltétlenül a tudás, a szaktudás hiányát bizonyítja: számításba kell venni a versenyhelyzet kiváltotta stresszt, avagy a gyakorlatlanságot. Székely Erika ezért húzta alá, hogy milyen jelentős szerepe van magára a versenyre való felkészítésnek is. Megjegyezte, hogy a Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum ezt a megmérettetést igen jól szervezi, látszik, hogy hasznosítja az emlékversenyekből adódó tapasztalatokat. Külön előny, hogy a helyi fiatalok számára tangazdaság is rendelkezésre áll, tehát van tere a gyakorlásnak. 

– A legjobb diákok jutalma a felszabadulás lesz, ez önmagában nagy dolog a fiatalok számára – folytatta Székely Erika. – Rengeteg értékes támogatói felajánlás, ajándék is gazdára fog találni. Hadd mondjam el, hogy ez az országos döntő nem zárul le pénteken az ünnepélyes eredményhirdetéssel. Most még csak az derül ki, hogy ki kerül a három legjobb közé. 

A dobogós helyezettek azonban a fővárosban, április 26-án, a Hungexpo záróünnepségén vehetik át érmeiket. Mindent összegezve azt gondolom, a fiatalok jól szerepelnek, de ezzel együtt is törekszünk tudásuk újabb és újabb megerősítésére. Hiszen hamarosan következik számukra az igazán nagy megmérettetés a munkaerőpiacon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában