Értéktár

2023.03.26. 09:50

A váraljai népi hagyományokat mutatták be a Kossuth Rádióban

A váraljai népi hagyományokat mutatta be a Kossuth Rádió „Vármegyéről vármegyére” című sorozatának nemrég műsorra tűzött epizódja.

TEOL

A község önálló néprajzi tájegység, az asszonyok viselete különbözik a közeli sárközitől. A református váraljaiak finom inge lenből, vagy pamutból, maguk szőtte bodorvászonból készült. Ennek bő ujját nyaktól kézelőig folytonos mintákkal díszítik, a gyapjú durvább szálaiból készült szőrfonállal. Ezt szőrös ingnek nevezik. A szedett ingnyakat gyöngysor fedi. Mély nyakkivágású fekete mintás selyemmellényükön a selyemszalag neve kétpántlika. A férfi ingek zárt virágmintái is különlegesek.

Kuglófdagasztás előtt. Fotó: varalja.hu

Az országban egyedülálló módon Váralján tojásvásárt tartanak. A 12 év alatti gyermekek a keresztanyjuktól húsvét vasárnap hímestojást kapnak. A fiúk koccintóst játszanak a hímestojásokkal, a lányok csereberélnek.

A minták között olyan is van, ami váraljáról került be a Nemzeti Múzeum Gyűjteményébe. A motivumok szakrális jelentőségüket már elvesztették, de a készítésük módja megmaradt.

Váralja hagyományait ország-világ megismerheti a falu kugflóffesztiválján.  – hangzott el a váraljai hagyományokat bemutató epizódban.

A Vármegyéről vármegyére című sorozat az év elején indult az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával a Kossuth Rádióban. A naponta jelentkező rádióműsor a tizenkilenc vármegyei értéktárban található értékeket mutatja be.

Váralja honlapját ide kattintva találja, a további Tolna vármegyei értékekről a kincsestolnamegye.hu oldalon tájékozódhat!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában