Teol.hu videó

2023.03.11. 20:00

Csatazaj és ágyúdörgés a Prométheusz parkban (Videóval)

Csatazaj és ágyúdörgés verte fel a szombat délután csendjét Szekszárdon, a Prométheusz park környékén, ahol színes toborzó- és harci bemutatót tartottak a Petőfi év és az 1848-as forradalom közelgő évfordulójának tiszteletére.

Gazsó Rita

Látványos csatajelenettel emlékeztek a '48-as eseményekre Szekszárdon (Fotó: M. D.)

Szekszárdi Csatajáték címmel rendeztek nagyszabású, hagyományteremtő megemlékezést szombaton délután az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója és a Petőfi 200 Emlékév tiszteletére a tolnai vármegyeszékhelyen, a Prométheusz parkban. 

Az eseményen Hoppál Péter, a Petőfi 200 Emlékév miniszteri biztosa köszöntötte az egybegyűlteket. 

– Több mint ezredéve vagyunk egy közép-európai állam, Szent István által alapított államisággal büszkén állunk a többi európai nemzet előtt és szemükbe nézve felmutathatjuk ezeréves örökségünket és a magyar hősiességet – mondta az eseményen. Gyermekeink korosztályával is meg kell ismertetni, hogy mi nem tagadjuk meg a múltat és a mai „cancel culture” jegyében nem töröljük el a kultúrát, hanem megéljük történelmi önazonosságunkat, és büszkén tekintünk nemzeti hőseinkre – hangsúlyozta.

Horváth István országgyűlési képviselő Petőfi Sándort idézte, aki 175 évvel ezelőtt úgy fogalmazott: ahol szabadság van, ott haza van. 

– Ennek szellemében kezdődött el 175 éve az a szabadságharc, amelyre méltán lehetünk büszkék. Nekünk, az utókornak kötelességünk ápolni a hagyományokat, gyermekeinknek megmutatni azokat a történelmi értékeinket, amelyeket elődeinknek köszönhetünk. Ahhoz, hogy ezeket az értékeket megőrizhessük, nagy szükség van a hagyományőrző honvédekre, akik szabadidejüket feláldozva mutatják be azokat a történelmi pillanatokat, amelyek átszőtték a jelenkor gyökereit – hangsúlyozta a képviselő.

Ezután egy korabeli honvéd toborzót láthattunk, ahol a Budai 2. Honvédzászlóalj kardos toborzótáncához kapcsolódtak a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes táncosai, népzenészek kíséretével. A toborzó után egy fiktív, látványos csatajelenet következett. A korhű harcászati bemutató részeként huszárok csaptak össze vértesekkel, valamint párharcot vívott a magyar és osztrák tüzérség két-két ágyúval, majd a honvéd gyalogság csapott össze az osztrák sorgyalogsággal, sortüzekkel és szuronyharccal gazdagítva a programot.

A csata jeleneteiről Pelyach István történész beszélt a műsorban, akitől számos izgalmas információt tudhattak meg a nézők. A történész portálunknak elmondta, szerinte az elmúlt tíz-húsz évben mintha egyre kevésbé lenne fontos a történelem az emberek számára, és a történelemoktatás is veszített jelentőségéből. – Ha rendszeresen megemlékezünk a magyar történelem kiemelkedő állomásairól és közel hozzuk az emberekhez, akár hagyományőrzők segítségével vagy ünnepségeken keresztül, akkor talán hozzájárulunk ahhoz, hogy a történelem ne csak száraz tényanyagot jelentsen, hanem valamifajta élményt is adjon a fiatalabb generációnak – vélte a történész, aki szerint fontos, hogy lássák, hogyan nézett ki egy honvéd vagy egy huszár, milyen fegyverekkel harcoltak. Pelyach István úgy látja, az ilyen hagyományőrző rendezvények, csatabemutatók, emlékező műsorok ezt segítik.

A Prométheusz parkban díszmenettel zárult a bemutató, amelyet követően a hagyományőrzők átvonultak a Garay-szoborhoz, ahol a Csurgó Zenekar kíséretével egy táncos performanszot adtak elő. A 16-áig tartó ünnepségsorozat kedden Rékasi Károly zenés előadói estjével folytatódik. A Szabadság szerelem című műsor Petőfi Sándor útirajzok című naplója alapján készült, a verseket Somlai Valéria zongoraművész játéka színesíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában