Agrárium

2023.03.24. 11:30

Oklevéllel ismerte el a miniszter Soltész Gyula több évtizedes munkáját

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatója március 15-én. A 65 éves szakember egész eddigi életében az agráriumot szolgálta, az ágazatnak szinte minden területét ismeri. Többször is elismerték a munkáját. Négy éve az Év Agrárszakembere díjat is elnyerte.

Mauthner Ilona

– Nagy örömmel fogadtam a megkeresést az Agrárminisztériumtól, amikor arról tájékoztattak, hogy Miniszteri Elismerő Oklevél adományozására terjesztettek fel. Azt gondolom, hogy a több mint négy évtizedes töretlen szakmai munka eredménye ez – mondta a kitüntetés átvétele után Soltész Gyula. 

Soltész Gyula és dr. Nagy István agrárminiszter. Fotó: beküldött kép.

– Szüleim fiatalkori útkeresése eredményeként 1967-ben Kercseligetre költözött a család. Édesapám a helyi termelőszövetkezetben volt főkönyvelő. A mezőgazdasághoz való vonzódásom itt alakult ki. A szülői háznál is volt paraszti munka, állattartás és kertművelés – beszélt a kezdetekről. 

Az agrárdiploma megszerzése után a naki termelőszövetkezetben helyezkedett el gyakornokként, majd pár évvel később Kaposfőre került, ahol főágazatvezető-helyettesként dolgozott. Újabb néhány év múlva visszament a naki tsz-hez, azóta is ott dolgozik, a ranglétrát végigjárta. Huszonegy éve a részvénytársasággá átalakult gazdaság első számú vezetőjeként, 2016-ig vezérigazgatóként, majd azóta az igazgatóság elnökeként végzi a feladatát. 

– Munkám során mindig kerestem a kihívásokat, főágazat-vezetőként a termőhelyi adottságok minél hatékonyabb kihasználása, használata érdekében. A szántóföldi növénytermesztés területén a kapás és gabonakultúrák termesztés technológiájának a fejlesztésével foglalkoztam egyedi megoldások kidolgozásával. 

– A 90-es évek közepén a FÖMI (Földmérési és Távérzékelési Intézet) programjának a fejlesztésében tesztüzemként vettünk részt, és adatokat szolgáltattunk a fejlesztési munka hatékony végzéséhez. Szintén a kilencvenes évek közepén saját fejlesztésben valósítottuk meg a műveletek összevonásának lehetőségét a költségfelhasználás hatékonyságának növelése érdekében és a környezetterhelés csökkentésére. Így alakult ki a sávos gyomirtási technológiánk és a növény igényeihez igazított osztott tápanyag-kijuttatás. A vetőgépünk egymenetben vetett, sávosan preemergens gyomirtást végzett, a vetőmag mellé granulált talajfertőtlenítő szert juttatott ki és egy másik adagolószerkezet folyékony műtrágyát adagolt a sorok mellé. A technológiai fejlesztés további lépése volt, hogy a sávos gyomirtás kiegészült egy kombinált kultivátorral, ami a sorközökben mechanikai gyomirtás mellett lazította a talajt és a kultivátorozással egymenetben sávos posztemergens gyomirtást végzett és párhuzamosan folyékony műtrágyát adagolt a sorok mellé, amit a kultivátorkapák bedolgoztak a talajba. 

A munka elismeréseként hazai és külföldi munkagépgyártók az ötletükre alapozottan opciós megoldást kínáltak az eszközeikhez. Ma ezt tápkultivátoroknak hívják. A gyakorlatban végzett kutatás-fejlesztés eredményeiről több hazai szakmai lapban adott tájékoztatást, illetve a hazai és külföldi meghívásoknak is eleget tett. 

Soltész Gyula a magánéletéről annyit árult el, felesége szülésznő a „Kaposi Mór” oktató kórházban. Három felnőttkorú gyermekük van, és öt unoka teszi vidámmá az életüket. 

Nem könnyű a gazdasági helyzet

Jelenleg a cég, melynek vezetője Soltész Gyula, elsősorban szántóföldi növények termesztéséhez vetőmagot állít elő: őszi búza, szója, napraforgó, kukorica és egyéb kalászok (tavaszi árpa) esetében. A most folyamatban lévő beruházási programjukkal a betakarított alapanyagok helyben való magasabb feldolgozottsági szintjét szeretnék megvalósítani. 

A jelenlegi gazdasági környezetben – árfolyamváltozás, inputanyag-árváltozás, értékesítésipozíció-romlás, háborús helyzet a szomszédos országban – a termelők számára az egyik legfontosabb és legsúlyosabb kérdés a túlélés stratégiájának kialakítása, mondta Soltész Gyula a helyzetet jellemezve. A feladat, az elmúlt években megtermelt eredmények ésszerű felhasználásával a termelési színvonal megtartása mellett, a válsághelyzetből a kivezető út megtalálása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában