Közös információs nap

2023.04.25. 19:06

A bejegyzett civil szervezetek sikeresebbek

"A civil szervezetek bejegyzési és változásbejegyzési eljárása során felmerülő általánosítható tapasztalatok. Hogyan lehet eredményesen benyújtani a kérelmet?" címmel szervezett közös információs napot a Tolna Vármegyei Civil Központ és a Szekszárdi Törvényszék kedden délután a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán.

Ábrahám-Gazsó Rita

A hibátlan bejegyzési és változásbejegyzési kérelemről beszéltek a törvényszék munkatársai

Fotó: Mártonfai Dénes

Az utóbbi időben nagyon sok olyan megkeresés érkezett mind a törvényszék, mind pedig a civil szervezetek oldaláról, hogy jó lenne a cégbejegyzéssel és az alapdokumentumokkal kapcsolatos előadást szervezni, hiszen elég sok probléma, félreértés adódott – mondta köszöntőjében a program hátteréről Berta Zoltán, a Tolna Vármegyei Civil Központ egyesület elnöke. 

– Nagyon fontos tudni, hogy sok olyan hosszú évek, évtizedek óta működő civil, baráti közösség működik Szekszárdon, amelyek nem jegyeztetik be magukat, pedig érdemes lenne ezen változtatni. A bejegyzett civil szervezetek ugyanis sokkal könnyebben tudnak támogatáshoz, pályázatokból forráshoz, adományokhoz jutni, másrészt átlátható szervezetként egyszerűbben tudnak a köz- és a versenyszférával együttműködni – hangsúlyozta Berta Zoltán.

– Civil központunk ezzel a rendezvénnyel is azt segíti, hogy a szervezetek képviselői, vezetői tudják, hogy mi a feladatuk, amelyet szabályos módon el is tudnak látni – tette hozzá.

Fotó: Mártonfai Dénes

A fórumon abban szerettünk volna a civil szervezetek segítségére lenni a törvényszék részéről, hogy iránymutatást adjunk, miként tudnak eredményesen benyújtani bejegyzési és változásbejegyzési kérelmet – mondta dr. Kiss Annamária szekszárdi törvényszéki titkár, akitől megtudtuk, a változásbejegyzés a leggyakoribban előforduló eljárástípus.

Kiss Annamária szerint ha hiánytalan kérelmet nyújtanak be a szervezetek, az a törvényszéknek és a civil szervezeteknek is jó. Ezáltal lerövidül az eljárás, köszönhetően annak, hogy nem kell hiánypótlást benyújtaniuk az egyesületeknek. – Ennek kapcsán sok kérdés merül fel, ezek tisztázása volt a célja a mai összejövetelnek – jelezte a törvényszéki titkár. Minden részletre kiterjedő előadásukat követően a megjelent civil szervezeti képviselők kérdéseire válaszoltak kötetlen formában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában