Teol.hu podcast

2023.04.27. 15:30

A riói olimpián is bíráskodott Tam Csilla

A teol.hu podcast legújabb vendége Tam Csilla, a Magyar Kerékpáros Szövetség főállású sportszakmai tanácsadója és nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa volt.

Szeri Árpád

Szeri Árpád szerkesztő Tam Csillával beszélgetett (Fotó: TEOL)

A Magyar Kerékpáros Szövetség főállású sportszakmai tanácsadója és nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa egykoron Szekszárdon ült fel arra a bringára, amellyel – képletesen szólva – betekert a célba: ugyanis Tolna vármegye székhelyén született, itt is végezte általános és középiskoláit.

Bár kedvelte a francia nyelvet, nem ő volt a tantárgy csúcsdiákja a gimnáziumban. A szerencse azonban a segítségére sietett, tanárának köszönhetően francia nyelvterületen folytathatta pályafutását, baby-sitterként. Két évig Franciaországban, egy évig Belgiumban dolgozott, majd hazatért és idegenforgalmi közgazdászként szerzett felsőfokú oklevelet. Belekóstolt az újságírásba is, Szekszárdon rádiós szerkesztőként, majd televíziós stúdióvezetőként is letette névjegyét.

Közben tolmácsolt a Gemenci Nagydíjon, elkísérte a szekszárdi csapatot egy francia versenyre. Ezt követően érkezett a felkérés a Tour de Hongrie szervezőbizottságától: a rendezőknek francia tolmácsra lenne szükségük, hogy felvegyék a kapcsolatot a Tour de France szervezőbizottságával. Így került Tam Csilla nemzetközi pályára. Tevékenységének további lendületet adott, hogy 1999-ben megismerte majdani férjét, Molnár Dénest, aki akkor az egyik legsikeresebb mountain bike csapat, a Trek vezetője és edzője volt.  

A magyar kerékpáros szövetség pedig 2003-ban értesítette Tam Csillát, hogy az UCI nemzetközi bíróképzést szervez francia nyelven Svájcban. Azóta – munkájából adódóan – bejárta a világot, 2016-ban hazánk egyetlen UCI-bírónőjeként ott volt a Rio de Janeiró-i olimpián is.

A teol.hu podcast újabb vendége szekszárdi indulásáról, ifjonti párizsi, valamint Gent mellett töltött időszakáról, kerékpáros bíróként a megannyi országban megélt munkájáról beszél. Természetesen kihagyhatatlan a kérdés: mely közlekedési eszközzel jár munkába?

A korábbi beszélgetések pedig ide kattintva találhatóak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában