Kevés a fiatal tag

2023.04.21. 18:09

Nagy múltú az ipartestület, kérdés lesz-e jövője

Az Ipartestületek Dél-Magyarországi regionális megbeszélését tartották pénteken Bátaszéken, az Árpád utcában, ahol a helyi tagszervezetnek szépen berendezett székháza van.

Mauthner Ilona

Németh László IPOSZ országos elnök (Fotó: MW)

Fotó: Pusztai Sándor

Palkó Tamás, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnökségi tagja, aki egyben a Szekszárd és Környéke Általános Ipartestület elnöke is, elmondta a tanácskozásuk témája az IPOSZ jelene és jövője volt, az előadó pedig Németh László az IPOSZ elnöke volt.

Négy megyei ipartestület vezetőit, tagjait hívták meg a megbeszélésre, így Bács-Kiskun, Somogy, Baranya és Tolna vármegyékből.

Palkó Tamás elmondta, az elmúlt évtizedekben sokat változott a világ, több olyan továbbképzést, szakmai előadást szerveznek központilag is, amit online formában oldanak meg a szervezők. Sajnos az idősebb korosztály nem igazán tud mit kezdeni vele, mert nem tudja kezelni ezt a formát. 

Az ipartestületek tagjai között pedig egyre több az idősebb vállalkozó, a fiatalokat nehéz rábeszélni a csatlakozásra. Ennek az az oka, hogy ők egyedül szívesebben oldják meg a dolgaikat, nem szívesen közösködnek, azt a kérdést teszik fel amikor felkeresik őket, hogy nekik ebből mi a hasznuk.

A bátaszéki tagszervezet amúgy példaértékű lehet az országban, itt közel száz a tagok száma – van közöttük vízvezeték szerelő, könyvelő, fodrász, kozmetikus, autószerelő vagy butikos – több közös rendezvényt szerveztek, voltak színházban, kirándulni, nyár búcsúsztatót tartottak, és közös oktatáson is részt vettek. Működésüket a város is támogatja.

Az éves tagdíj nem jelentős, Szekszárdon például 6000 forint, a nyugdíjasoknak pedig 1200 forint.

Az országban kétszáz körüli a tagszervezetek száma.

Németh László, az IPOSZ országos elnöke pedig arról adott tájékoztatást, hogy milyen tanfolyamokra, továbbképzésekre lehet számítani a következő hónapokban. Évek óta nagyon jó a kapcsolata az ipartestületeknek a Hanza Parlamenttel. A kereskedők és kézművesek modernkori Hanza Ligája számtalan ingyenes továbbképzést, a régiók kapcsolatépítését, a regionális pályázatok feltárását biztosítja.

Palkó Tamás elmondta, a pénteki tanácskozásuk célja az volt, hogy megmentsék a fiataloknak azt az Iposz vagyont, székházakat, ami már megvan, és erősítsék a közösségi szellemet. M.I.

 

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában